Heemreis 2017, Middelburg en Domburg

De Heemkundige Kring nodigt hierbij alle heemleden uit voor de

HEEMREIS NAAR MIDDELBURG EN DOMBURG

DINSDAG 4 JULI 2017.

Vorig jaar – op dinsdag 5 juli – ging onze heemreis naar Vaals en Aken. We hebben besloten dit jaar naar de provincie Zeeland af te reizen en Middelburg en Domburg te gaan bezoeken. Beide steden zijn de moeite waard. Ook dit jaar op een door-de-weekse-dag en wel op DINSDAG 4 JULI 2017. Middelburg bestaat dit jaar maar liefst 800 jaar en het is een stad met historie en ze is maar liefst 1200 monumenten rijk. Vanwege het jubileum zijn er het gehele jaar door activiteiten. De stad laat zich op vele manieren verkennen, te voet, per fiets, per paardentram en via het water door middel van een rondvaart. Het is ook een gewaardeerde winkelstad met het grootste winkeloppervlak van alle steden in Zeeland..

De stad werd in de 19e eeuw tussen twee andere Walcherse burchten als middelste burcht aangelegd, vandaar de naamgeving. Wat begon als een plek waar je veilig was voor de Vikingen, groeide de stad uit tot een bestuurlijk centrum met bovendien een levendige handel. In 1217 kreeg ze stadsrechten en niet veel later – in 1250 – werden de eerste verdedigingswerken aangelegd. Het centrum is nog steeds omringd door bolwerken. In de Gouden Eeuw floreerde de stad en door haar gunstige ligging met een vaste zeeverbinding en de welvaart die de VOC met zich meebrachten was het zelfs geruime tijd de tweede stad van Nederland. Veel van de monumenten – grote herenhuizen en pakhuizen – stammen dan ook uit de tijd van de Verenigde Oost Indische Compagnie. Er is bovendien hard gewerkt om het monumentale uiterlijk te behouden. U zult dat met eigen ogen kunnen aanschouwen tijdens de fraaie stadswandeling met enthousiaste gidsen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn overigens veel gebouwen in de binnenstad beschadigd, waaronder het juweeltje van het geweldige stadhuis op de markt, een blikvanger van jewelste. Het pand is overigens volledig in zijn oude glorie hersteld.

We vertrekken al om 07.30 uur vanuit ’t Heem met de vertrouwde bus van De Arend en hopen op onze bestemming te arriveren rond 09.30 uur/10.00 uur en gebruiken de koffie in etablissement Eetkamer de Likkepot met iets lekkers erbij. Dit leuke restaurant annex winkel ademt een ongedwongen sfeer in een soort van hofje aan een binnenplein met fraai uitzicht op de toren De Lange Jan. We maken een stadswandeling en bekijken de mooie wandtapijten in het stadhuis. Dit duurt ongeveer 2 uur en de lunch wordt geserveerd in de Likkepot en die is gepland van 13.00 uur tot 14.30 uur. Daarna gaan we richting Domburg, waar we hopen te arriveren rond 15.00 uur. Voor de liefhebbers is daar het kleine museum ’t KOTJE te bezoeken en het standbeeld van Dokter Mezger, die de eerste fysiotherapeut van Nederland was en dus de grondlegger ( min of meer ) van de badcultuur, aldus onze eigen dokter Jan van Eijck. We vertrekken weer om 17.30 uur en zijn dan weer thuis – deo volente – rond de klok van 19.30/20.00 uur. U kunt dan thuis voor de buis “ uitbuiken “ en bijkomen van alle opgedane indrukken.
U kunt zich aanmelden/opgeven voor deze excursie op de zaterdagen 10 en 17 juni bij ’t Heem en wel van 10.00 uur tot 12.00 uur . De kosten bedragen – net als vorig jaar – 50.00 euro per persoon en vergeet niet tijdens de reis uw museumjaarkaart mee te nemen.

Namens de reiscommissie : Jan van Eijck, Rene Zebregs en Bernard Robben.

Ondergetekende wil deelnemen aan de heemreis naar Middelburg en Domburg op dinsdag 4 juli 2017.

NAAM………………………………………………………………

PARTNER……………………………………………………………….