Lezing door Jan van Eijck: Archeologie in Alphen en omgeving

De Heemkundige Kring nodigt op 29 januari 2019 alle heemleden uit voor een lezing van Jan van Eijck over

HET VERHAAL VAN DE ARCHEOLOGIE IN ALPHEN EN OMGEVING

Het Oudheidkundig Streekmuseum in Alphen is recent helemaal op de schop gegaan en in september 2016 als een Phoenix uit de as herrezen met de vaste expositie Het verhaal van Alphen! In dat kader zette Jan van Eijck, oud-Alphenaar en nog betrokken als adviseur bij dit museum, op een rijtje wie in Alphen allemaal in de grond hebben zitten wroeten….
De eerste “wetenschappelijke” opgraving vond daar plaats in 1791-92, het eerste archeologisch grondplan kwam in 1845 en de eerste Merovingische opgraving in Noord-Brabant was in 1950. Het verhaal eindigt natuurlijk met pastoor Binck (1881-1971), oprichter van Brabants Heem en verwoed amateurarcheoloog. Maar behalve de officiële archeologen-van-naam heeft Jan van Eijck vooral uitgezocht wie er nu daadwerkelijk met de schoenen in de modder hebben gestaan en met de schop in de grond hebben gegraven.
Ook de opgravingen van de Regte Heide en het Urnenveld in Goirle komen uitgebreid aan de orde.
Op 1 september 2018 hebben we met de kleine excursie al kennis gemaakt met dit museum. Nu vertelt Jan van Eijck in een powerpointpresentatie van 2 x 3 kwartier over de achtergrond van al deze vondsten.

Het is zeer de moeite waard om dinsdag 29 januari 2019 om 20.00 uur naar De Wildacker aan het Van Hogendorpplein te komen.

Eind februari is er weer een excursie. Een uitgebreide uitnodiging volgt nog.

Commissie lezingen en excursies.

Excursie Wijkcentrum De Poorten

De Heemkunde Kring nodigt hierbij alle heemleden uit voor deelname aan een excursie naar

Wijkcentrum De Poorten in Tilburg.

Op vrijdag 22 februari 2019.

We  gaan naar de verbouwde Hasseltse kerk.
Om 14.00 uur worden we ontvangen met koffie/thee en warm worstenbrood door Zandra van Toorenburg, de centrumcoördinator. In de huiskamer met glas-in-lood ramen, op de derde verdieping (lift aanwezig), zal zij een korte inleiding verzorgen over het gebouw in de huidige staat.
Daarna neemt Krelis Swaans het over om wat meer te vertellen over de historie van het gebouw. Hij weet “alles” over de wijk Cleijn-Hasselt waarin het kasteel van Tilburg en deze voormalige kerk staan.
Na nog een kopje thee/koffie zal hij de rondleiding verzorgen door het gebouw en informatie geven over het kasteel. Na afloop kan men op eigen kosten nog wat anders drinken.

Wijkcentrum De Poorten ligt aan de Hasseltstraat 194 in Tilburg.

De rondleiding begint om 14.00 uur en duurt tot ±16.00 uur.

De kosten bedragen 5 euro per persoon, inclusief koffie/thee en warm worstenbrood.

Aanmelden kan op zaterdag 9 februari a.s. bij de Heemkunde Kring aan de Rielseweg tussen 10.00 en 11.00 uur.

De volgende lezing wordt gegeven door Dhr. Jan Pieterse op dinsdag 26 maart 2019 met als titel: “Niet getroffen, wel geraakt”.

Commissie lezingen en excursies

Hierlangs afknippen…………………………………………………………………………………………

Ondergetekende wil met ……personen deelnemen aan de excursie in Wijkcentrum De Poorten