Kerstviering 2022

Kerstviering 22-12-2022

In een met 75 bezoekers behoorlijk gevulde kapel van CC Jan van Besouw hebben we kunnen genieten van een gevarieerd programma met muziek en voordrachten. Na het welkomstwoordje van onze voorzitter werden we door het klassiek strijktrio “Canned Classics” meegenomen op een reis door duizend jaar Europese muziekgeschiedenis. Beginnend bij de Middeleeuwse muziek (Perotinus) komen we via Renaissance (Bach), Barok (Händel) en Romantiek (Brahms), uit bij de twintigste-eeuwse muziek van o.a. Bartok en Piazzolla. Het afwisselende en loepzuiver gespeelde programma gaf een mooie inkijk in de ontwikkeling van de muziek. Waar de eerste stukken voor de meeste bezoekers misschien nog weinig herkenning gaven was dat verderop in de tijd zeer zeker wel het geval.

Na de pauze speelde het Goirles dwarsfluitensemble, ’t Ansámbol, een programma met traditionele kerstmuziek uit diverse landen. Het ensemble, een octet, bestaande uit acht cursisten dwarsfluit van Flonder Muziek, onder leiding van Odette Kolen-van de Korput, straalde plezier uit in het spelen en de verschillende muziekstukken werden telkens op een onderhoudende manier ingeleid door Odette.

Daarna was eigenlijk het woord aan Jan van Eijck om de kerstvertelling (een verhaal van Stijn Streuvels) voor te dragen. Bij een geluidstest aan het begin van de avond bleek dat een griep het stemgeluid van Jan zodanig vervormd had dat de tekst niet te verstaan was. Daarom was het een uitkomst dat de man van Odette (diaken Kolen) bereid en bereikbaar was om de vertelling over te nemen. En voordragen kon hij als de beste.

Onder begeleiding van het dwarsfluitensemble konden we de kerstviering traditiegetrouw weer afsluiten met de samenzang “Stille Nacht”.

Albert Oude Ophuis