Kerstviering 2023

Kerstviering 22-12-2023

Ondanks dat de belangstelling voor de kerstvieringen de laatste jaren tanende is, heeft het bestuur besloten naar aanleiding van een positieve uitspraak bij de ledenvergadering in april ook dit jaar de kerstviering door te laten gaan.

Het aantal deelnemers was weliswaar historisch laag (56 aanmeldingen, 51 aanwezigen) maar door de ‘cabaretopstelling’ met tafeltjes en stoelen leek de kapel toch nog gezellig gevuld. Jan van Eijck opende de bijeenkomst met een terugblik op de diversiteit van de invulling van de kerstvieringen door de jaren heen. Soms met een programma door één ensemble en soms met een variatie aan optredens van een koor, een klassiek ensemble en kerstvertellingen. We blijven de kerstviering een mooie gelegenheid vinden om elkaar te ontmoeten en even stil te staan bij het idee dat we deel uitmaken van een grote familie en samen ook ergens naar op weg zijn.

We hadden weer een gevarieerd programma van muziek en voordrachten.
Na de opening speelde als eerste een trio van jong muziektalent uit het Euregio Jeugdorkest. Het terzetto in C van Dvorak was hun hoofdwerk dat ze met veel gevoel voor timing en mooi samenspel ten gehore brachten. Na de serieuze Dvorak gaven ze ons nog een toegift ‘We wish you a merry Christmas’ waarmee we meteen in de kerstsfeer kwamen.


Trio Euregio jeugdorkest                 Kerstvertelling door Jan van Eijck

Popkoor Vocal Sound

Het muzikale stokje werd overgenomen door popkoor Vocal Sound dat met 30 zangers de zaal vulde met Nederlandse, Franse en Engelse kerstliederen, afgewisseld met andere sfeervolle liederen.  Na de pauze bracht het popkoor nog een vervolgprogramma en door hun wijze van presenteren met beweging en expressie was het niet alleen een aangenaam luister- maar ook een aangenaam kijk-schouwspel.

De kerstvertelling werd voorgedragen door Jan van Eijck. Het was een verhaal van Cor Swanenberg waarin de vrekkige Kniep Thijssen uiteindelijk toch tot het inzicht komt dat hij met zijn geld ook de nood van anderen kan lenigen en dat dat ook nog goed kan voelen.

We eindigden traditioneel met de samenzang Stille Nacht, Heilige Nacht en het slotwoord van de voorzitter.

Na afloop was er volop gelegenheid om rond onze kerststal in de foyer van het Jan van Besouwhuis nog wat na te praten. Met een glaasje glüwein en kerststol werd het een gezellige afsluiting.

De werkgroep Kerstviering

René Zebregs, Jan van Eijck, Albert Oude Ophuis