Driekoningen zingen 2023

Driekoningen zingen 2023

Klik hier om het verslag in het Goirles Belang van 11 januari 2023 te bekijken.

Op vrijdagmiddag 6 januari 2023 vond opnieuw de viering van Driekoningen in Goirle plaats. Wederom in de kapel van CC. Jan van Besouw. Zoals vanouds georganiseerd door Stichting Erfgoed De Vyer Heertganghen.  Vanaf 16.30 uur kwamen groepen kinderen zich inschrijven voor het Driekoningen zingen. Er meldden zich helaas maar 3 groepen aan met in totaal 8 kinderen.

Lampionnenoptocht

Rond de klok van 17.00 uur vertrok de lampionnenoptocht van kinderen en volwassenen. De stoet trok naar de kerststal op het Kloosterplein, waar enkele liederen werden gezongen. Daarna ging de optocht verder langs de Tilburgseweg, Dwarsstraat, Koudepad en via de Fraterstuin terug naar de kapel van CC Jan van Besouw. Daar aangekomen werd heerlijke warme chocolademelk geschonken.

Zingen voor de jury

In de kapel was het wel niet druk met belangstellenden, maar in een goede sfeer zongen de kinderen enthousiast hun repertoire van Driekoningen liederen.  Dit onder de bezielende presentatie van

Jan van Eijck. Twee leden van de Jeugdgemeenteraad, een jongerenwerker van Mainframe  en twee leden van Stichting Erfgoed De Vyer Heertganghen vormden de jury, die werd voorgezeten door  Gerrit van Heeswijk. De jury bepaalde de winnaars van de 1e, 2e en 3e prijs. Tijdens het juryoverleg vertelde Ted Deliën een leuk verhaal over Driekoningen, waar de kinderen aandachtig naar luisterden. Winnaar van de 1e prijs is de groep De Regenboog, familie Oude Nijhuis geworden. De 2e prijs is gegaan naar de  kinderen Hofland-Van Eijck. De 3e prijs werd gewonnen door kindergroep  Van der Ven.  Wethouder Janneke van Hout richtte zich met enkele woorden tot de aanwezigen en reikte daarna aan elk van de drie winnaars een beker uit.

We moeten als Driekoningencomité concluderen dat de viering van Driekoningen en het Driekoningen zingen niet echt meer leeft. We hebben een aantal jaren geprobeerd deze traditie nieuw leven in te blazen, maar dat is niet gelukt.  We zijn nu op het punt gekomen dat we geen mogelijkheden meer zien om dit jaarlijkse evenement nog langer voort te zetten.

Driekoningencomité Stichting Erfgoed De Vyer Heertganghen

Mathieu van den Tillaart / Jan van Eijck