Verslag Heemreis Haarlem, juni 2019

Op zaterdag 29 juni 2019 zijn we – tijdens onze jaarlijkse grote heemreis – met een wat kleinere bus van de Arend  naar Haarlem getogen. We konden met een kleinere bus volstaan, omdat er aanzienlijk minder inschrijvingen waren dan de andere  voorgaande jaren. We hebben er geen verklaring voor en het reisdoel was nochtans de moeite  waard.

Haarlem is de hoofdstad van de provincie Noord-Holland en ligt aan de rivier het Spaarne en behoort tot de middelgrote steden in de randstad. Haarlem is ergens halverwege de middeleeuwen ontstaan en kreeg in 1245 stadsrechten. Hierna volgde de grote bloeiperiode waarbij de economie vooral draaide op het bouwen van schepen, het brouwen van bier en het produceren van laken. De stad kent een roerige geschiedenis met onder andere de belegering door de Spanjaarden in 1573 en de bloedige opstand van de protestanten tegen de katholieken. De stad was in zijn ontwikkeling succesvol en wist zich vanaf de 16e  eeuw in razend tempo verder te ontwikkelen. Later kwam er de eerste spoorlijn van Nederland, die Haarlem weer verbond met Amsterdam. De stad  ontwikkelde zich in de geschiedenis op industrieel gebied als textielstad, stond in de vroegmoderne tijd bekend als schilders stad en heeft vandaag de dag – dankzij de ligging in het noorden van de bollenstreek – ook de reputatie van bloemenstad. Haarlem is de tweede wereldoorlog goed doorgekomen, waardoor veel historische panden in de oorlog gespaard zijn gebleven.

Haarlem heeft derhalve enorm veel te bieden qua bezienswaardigheden, interessante straatjes  en mooie plekjes. Er zijn  nog meer dan twintig hofjes intact en wat te zeggen van het oudste museum van Nederland :  het Tylers Museum( sinds  1784). We waren rond de koffietijd in Haarlem en namen plaats  op het terras van café Ome Pietje aan het water. Na het nuttigen van de koffie met iets lekkers erbij, stonden enkele gidsen klaar en in twee groepen hebben we een uiterst boeiende stadsrondwandeling  gedaan van een zeer royale 2 tot 2 ½ uur. Helaas…. en uiteraard tot verdriet van velen bleek de oude Sint Bavo niet open vanwege de zogenaamde korendagen!!?? (Tijdens onze bespreking en reservering van de gidsen voor 29 juni met het VVV werden wij niet op de hoogte gebracht van het feit dat de prachtige (koele) St.Bavo gesloten zou zijn voor publiek!)

Na de rondleiding zochten velen het terras op, want het was eigenlijk te warm om nog iets te gaan ondernemen. Rond 15.00 uur moesten we verzamelen en volgde nog een pittige wandeling naar de bus – eigenlijk iets te ver – die ons naar een restaurant in Beverwijk bracht. Daar hebben we een  goed dinertje  geconsumeerd en we waren weer op een redelijk tijdstip in Goirle. Nog wel leuk om te vermelden is, dat de beide horeca-etablisse­menten, in Haarlem en Beverwijk, eigendom zijn van een zoon van Jan Pol. Jan is een oud-Goirlenaar die vroeger in de Fabrieksstraat woonde en nu alweer jaren in Berkel-Enschot. Ik heb overigens vernomen dat enige onvermoeibare enthousiastelingen nog naar de nieuwe Sint Bavo zijn gewandeld. Ook deze kerk is de moeite van het bezichtigen meer dan waard. Het is een geweldig architectonisch bouwwerk met imposante torens.

 

Al met al…. een mooie, maar vermoeiende heem excursie, waarin weer vele fraaie indrukken zijn opgedaan…. om over na te praten en…. wellicht nog eens terug te gaan.

Tot volgend jaar maar weer.

Bernard Robben.