Varia

Langs ’s Heren wegen (2008)
De ballaade van Onze Lieven Heer ònt krèùs op Abcoove (2002)
Opgraving St. Jans Gool (1976)
Langs ’s Heren wegen

Piet Wiercx en Louis Doomernik, Langs ’s Heren wegen, Goirle – Riel, Goirle: De Vyer Heertganghen 2008.

Een kruis langs de weg, een leegstaand klooster, een kerk die gesloten gaat worden, legendarische verhalen over pastoors, oude gebruiken, beeldjes, tegels aan de muur. Overal om ons heen vinden we sporen van ons religieus verleden. Sporen van religie en een religieuze folklore die aan het verdwijnen is, maar die het waard zijn om herinnerd, of bewaard te blijven. Wiercx en Doomernik publiceerden wekelijks in het Goirles Belang een rubriek waarin ze dit religieuze erfgoed in de kijker zetten. Een groot aantal van die stukjes is bewerkt en verzameld in Langs ’s Heren wegen. Het boek verscheen mede in het kader van het provinciale project “Geloven in Brabant”.

De ballaade van Onze Lieven Heer ònt krèùs op Abcoove

Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het Abcovense wegkruis dichtte Piet Brock in 2002 De ballaade van Onze Lieven Heer ònt krèùs op Abcoove. In hetzefde jaar ontving de heemkundige kring de Cultuurprijs van de Gemeente Goirle waardoor ze het gedicht kon uitgeven.

Hier vindt u meer over de Ballaade.

Opgraving Sint Jans Gool (Nieuwkerk), 1976
In 1976 verrichtte de heemkunde kring een opgraving bij de St. Janskapel op Nieuwkerk waar tot 1810 de Goirlese schuurkerk heeft gestaan. Van de opgraving werd een verslag gemaakt met beschrijving, profielen en historische informatie.
Hier
vindt u het verslag en meer informatie over St. Jans Gool.