Driekoningen zingen 2019

Driekoningen zingen 2019

met fraai uitgedoste koningen

Op zondag 6 januari jl. vond opnieuw de viering van Driekoningen in Goirle plaats, georganiseerd door Heemkundekring De Vyer Heertganghen. Vanaf 16.30 uur speelde Accordeonorkest Fortissimo stemmige kerstliederen en Driekoningen liederen bij de kerstboom in de foyer van CC. Jan van Besouw. Intussen kwamen verschillende groepen kinderen zich inschrijven voor het Driekoningen zingen. Er meldden zich 6 groepen kinderen aan. Helaas iets minder groepen dan vorig jaar.

Lampionnenoptocht

Rond de klok van 17.00 uur begon de lampionnenoptocht van kinderen en volwassenen rond te trekken. De stoet trok in een lange sliert naar de kerststal op het Kloosterplein, waar Driekoningen liederen werden gezongen. Daarna stak de optocht de Tilburgseweg over en trok verder door De Tuin, Tilburgseweg, Dwarsstraat, Koudepad en  via  de Fraterstuin terug naar CC Jan van Besouw. Daar aangekomen werd heerlijke warme chocolademelk geschonken en werden eierkoeken uitgedeeld.

Zingen voor de jury

In de foyer, goed gevuld met ouders, opa’s en oma’s en andere belangstellenden, was het een gezellige drukte en er heerste een leuke sfeer. De kinderen zongen bij de kerststal enthousiast hun repertoire van Driekoningen liederen.  Dit onder de bezielende presentatie van Heemvoorzitter Jan van Eijck. Drie meiden van jongerencentrum Mainframe en een lid van de Heemkundekring vormden de jury, voorgezeten door juryvoorzitter Joseph Wijdemans. De jury bepaalde de winnaars van de 1e, 2e en 3e prijs.

Tijdens het juryoverleg vertelde Ted Deliën een mooi verhaal over het verdwaalde schaapje, waar de kinderen vol aandacht naar luisterden. Winnaar van de 1e prijs is Casper Kolen geworden. De 2e prijs is gegaan naar de kinderen Simons. De 3e prijs werd gewonnen door kindergroep Biezen. Burgemeester Mark van Stappershoef onderstreepte in enkele woorden het belang van de traditie van Driekoningen vieren en Driekoningen zingen en reikte daarna aan elk van de drie winnaars een beker uit. Zij mochten daarnaast nog kiezen uit gezelschapsspellen, grote puzzels en andere prijzen. Ook alle andere kinderen die gezongen hadden, mochten een prijs uitzoeken. De twee kinderen die een boon in hun eierkoek hadden, konden eveneens een prijs uitkiezen.

Mooie traditie

De viering van Driekoningen en het Driekoningen zingen is een traditie die gelukkig nog steeds leeft en waard is om nog lang te koesteren. De Heemkundige Kring blijft zich dan ook inzetten om dit jaarlijkse evenement voort te zetten en op deze wijze een mooie traditie in ere te houden.

Heemkundige Kring “De Vyer Heertganghen”,

Mathieu van den Tillaart