John Boxtel

John Boxtel (1930)

In de Fratertuin, de achtertuin van het Cultureel Centrum Jan van Besouw, midden in het dorp, staan twee beeldengroepen van John Boxtel: Kyteflyers (1987) en Harmonie (1974).

John Boxtel

John Boxtel is geboren in 1930 te Goirle. Jan, de geboortenaam die hij als derde kind van het uit veertien leden bestaande gezin van Van Boxtel kreeg, doorliep in dit dorp de lagere school, de Thomasschool aan de Thomas van Diessenstraat. Deze jongensschool werd opgericht en geleid door de Fraters van Tilburg. Hierna volgde Jan de Technische School te Tilburg.

Op zeer jonge leeftijd wist Jan al dat hij kunstenaar wilde worden. Jan van Boxtel verhuist in 1954, samen met veel andere Nederlanders, van Goirle naar Canada, op zoek naar een beter bestaan. Veel Nederlanders verhuizen naar De Nieuwe Wereld om er fortuin te maken, maar Jan is op zoek naar vrijheid, die in het naoorlogse Nederland ver te zoeken was. In De Nieuwe Wereld bouwt Jan een nieuw bestaan en een nieuwe identiteit op.

Aanvankelijk werkt hij in zijn nieuwe vaderland in de bouw en later als timmerman. Jan van Boxtel verandert zijn naam in John Boxtel. Hij klimt in sneltreinvaart op de maatschappelijke, sociale en culturele ladder. Jan studeert in Canada aan de Universiteit van Toronto, Ontario College of Art in Toronto en de Artists’Workshop in Londen. In 1967 wordt hij een leraar in de kunsten: Sculptuur, Houtsnijwerk, Architectuur, ontwerpen en bouwen. Sinds 1979 wijdt John zich aan de beeldhouwkunst.
Hij exposeert in Toronto, Hamilton, Montreal, Kingston, Boston en Nederland. John Boxtel krijgt publieke opdrachten voor monumenten in Nederland, Japan, Zwitserland, Canada en de Verenigde Staten.
Enkele bekende werken van hem zijn: Salome, De Spartanen, Neptunus en zijn dochter, Don Quichot, Sun Yay Sen en Kyteflyers.

Brief aan zijn nichtje Dinie: brief John Boxtel met foto en vertaling

Je eigen vlieger maken: document gekoppeld aan kyteflyer in brief John Boxtel

Meer informatie is te vinden op: http://www.johnboxtel.com