Fraterhuis -> cultuurhuis

Van fraterhuis naar cultuurhuis

Het oorspronkelijke gebouw van de fraters wordt in 1977 grondig verbouwd om een brede sociale functie te vervullen onder de naam Jan van Besouwhuis, vernoemd naar de plaatselijke textielfabrikant. Op 1 oktober 1977 werd het gebouw officieel geopend.  Naast de bibliotheek, de muziekschool, VJV De Klos, TTV Red Star, Instuif St. Jan, vestigden zich daar ook de Bejaardensoos en de Sportraad. Later volgden nog andere verenigingen die hun intrek zochten in dit gebouw.

Jan van Besouwhuis 1977

Verbouwing in 2005

In opdracht van de gemeente wordt het Jan van Besouwhuis verbouwd. Architectenbureau Jonkman & Klinkerhamer voert deze opdracht uit. Het voormalige kloostercomplex, dat al wel als cultureel centrum werd gebruikt, is volledig gestript waarbij de monumentale buitengevels behouden zijn gebleven. Het gebouw heeft na deze verbouwing een multiculturele functie gekregen. De verbouwing omvatte restauratie en renovatie van het klooster,ingevuld met grand café en cursusruimten, congres en vergaderzalen, ateliers, muziek- en balletschool, herhuisvesting van de bibliotheek en een uitbreiding met een nieuwe theaterzaal en een studio voor radio en tv. Er is een sterke integratie oud en nieuw. De foyer ligt zowel aan de straat als aan de tuinzijde en heeft grote glasvlakken en een terras aan de tuin. De kapel is vanuit de foyer makkelijk toegankelijk gemaakt en kan daardoor meer en beter gebruikt worden. De nieuw gebouwde theaterzaal is een “vlakke vloerzaal” met ca. 400 zitplaatsen. Een deel van de tribune kan worden ingeschoven. Eén zijwand van de theaterzaal is van glas en geeft ook zicht op de kapel en de fratertuin.

Ingang Cultureel Centrum Jan van Besouw

binnenzijde entree

Veel aandacht is besteed aan het representatieve karakter van de hoofdentree. De loper is letterlijk uitgelegd, waarbij hoogwaardige materialen en detaillering is toegepast. Het geheel getuigt van een staaltje architectuur waar Goirle trots op kan zijn. Kortom: een locatie waar van alles te zien, te doen en te organiseren is.

Vooraanzicht

zicht vanaf het Kloosterplein

 

 

theaterzaal Jan van besouw