De Beukenhof

De Beukenhof

Het appartementencomplex De Beukenhof ligt op de hoek van de Thomas van Diessenstraat en staat in het verlengde van het Cultureel Centrum Jan van Besouw.

thomas van diessen 1828-1892

Als leidraad voor het ontwerp diende Van Boven Architectenbureau B.V. de architectuur van het Cultuur Centrum Jan van Besouw aan te houden. De opdracht is historisch geïnspireerd. In 1890 hebben de fraters van Tilburg, naar Goirle gehaald door de godsvruchtige Goirlenaar Thomas van Diessen, een parochieschool voor jongens gebouwd (1891) op de plaats waar nu de Beukenhof staat. In het verlengde van deze school voor bijzonder lager onderwijs werd nog een kostschool neergezet. Op de plaats waar deze kostschool voor kwekelingen( leraren in opleiding) en aspirant priesters stond, staat nu het Cultuur Centrum Jan van Besouw. Het architectenbureau heeft aan de opdracht een eigen visie  gegeven en het resultaat is een prachtig complex waar de eigentijdse detaillering het tot een geheel maakt. Dit wooncomplex is genoemd naar de drie grote beuken die in de voormalige kloostertuin stonden en die behouden zijn.

 

voormalige Thomasschool

Sloop van Thomasschool en Jan v Besouw

 

 

 

 

 

 

 

 

Het complex vormt een open hof aan de tuinkant en biedt uitzicht op de Thomas van Diessenstraat en de Oude Kerkstraat ofwel op de Fraterstuin. Hoewel het complex maximaal op het oude fratersgebouw is aangepast, is het een zelfstandig  gebouw met hedendaagse uitstraling. De veelzijdige aansluiting en oriëntatie op de bestaande omgeving levert daarnaast een grote variatie in woningtypen, openbare en semi-openbare ruimten.

Beukenhof

Zie voor meer informatie: www.vanbovenarchitecten.nl