Driekoningen zingen 2018

Sfeervol Driekoningen zingen 2018

prachtige koningen tot in de puntjes verzorgd

Op zaterdag 6 januari j.l. vond opnieuw de viering van Driekoningen in Goirle plaats, georganiseerd door de Heemkundekring De Vyer Heertganghen. Vanaf 15.30 uur speelde Accordeonorkest Fortissimo stemmige kerstliederen en Driekoningen liederen bij de kerstboom in de foyer van CC. Jan van Besouw. Intussen kwamen verschillende groepen kinderen zich inschrijven voor het Driekoningen zingen. Er meldden zich 7 groepen met in totaal 18 kinderen aan. Helaas wat minder groepen dan vorig jaar.

Lampionnenoptocht

Rond de klok van 16.00 uur begon de lampionnenoptocht van kinderen en volwassenen rond te trekken.  Onder het zingen van Driekoningen liederen trok de stoet in een lange sliert via het Kloosterplein, winkelcentrum De Hovel, de kerststal in de “dorpstuin” aan de Tilburgseweg,  Dwarsstraat, Koudepad, Oude Kerkstraat en Fraterstuin weer het Jan van Besouw in. Daar aangekomen werd heerlijke warme chocolademelk geschonken en werden eierkoeken uitgedeeld.

Zingen voor de jury

2018 Driekoningen GRP2, Fam. vd Loo, eerste prijs

In de foyer, goed gevuld met ouders, opa’s en oma’s en andere belangstellenden, was het een gezellige drukte en er heerste een leuke sfeer. Alle kinderen zongen bij de kerstal enthousiast een gevarieerd repertoire van Driekoningen liederen.  Dit onder de bezielende presentatie van Heemvoorzitter Jan van Eijck. Vier leden van de jeugdgemeenteraad, een lid van de Heemkundekring en juryvoorzitter Joseph Wijdemans vormden de jury. Voor hen was het een hele kluif om de winnaars van de 1e, 2e en 3e prijs te bepalen. Tijdens het juryoverleg vertelde Ted Deliën een mooi verhaal over het verdwaalde schaapje, waar de kinderen vol aandacht naar luisterden. Winnaars van de 1e prijs zijn geworden de kinderen Van de Loo uit de Stedekestraat. De 2e prijs is gegaan naar de kinderen Lisicyna, Piusstraat in Tilburg. De 3e prijs werd gewonnen door de kinderen De Volder uit de Van Haestrechtstraat. Burgemeester Mark van Stappershoef onderstreepte in enkele woorden het belang van de traditie van Driekoningen vieren en Driekoningen zingen en reikte daarna aan elke winnende groep een beker uit. De winnaars mochten ook nog kiezen uit gezelschapsspellen en grote puzzels. Ook de andere kinderen die gezongen hadden, mochten een prijsje uitzoeken. Twee kinderen hadden in hun eierkoek een boon en werden verblijd met een cadeaubon. Alle deelnemende groepen krijgen later nog een foto ter herinnering.

Mooie traditie

De viering van Driekoningen en het Driekoningen zingen is een traditie die nog steeds leeft en waard is om nog lang te koesteren. De Heemkundekring blijft zich dan ook inzetten om dit jaarlijkse evenement voort te zetten en op deze wijze een mooie traditie in ere te houden.

Mathieu van den Tillaart