Heemreis Middelburg en Domburg, 4-7-2017

Op dinsdag  4 juli 2017 om 07.30 uur – vroeg voor heemleden op leeftijd –  vertrok de bus  van De Arend  met 48 personen naar onze bestemming Middelburg en Domburg. De reiscommissie bestaande uit  Jan van Eijck, Bernard Robben en Rene Zebregs hadden dit jaar  deze twee  plaatsen uitverkoren  om met een bezoek te vereren.  Middelburg met name om de beroemde wandtapijten te bezoeken in het Zeeuws Museum. Middelburg bestaat dit jaar 800 jaar  en vanwege dat jubileum zijn er het gehele jaar activiteiten. Het is een stad met historie en ze is maar liefst 1200 monumenten rijk. De stad laat zich op vele manieren verkennen en wij deden dat te voet  onder de bevlogen leiding van  twee  voortreffelijke gidsen. De stad is in de 9e eeuw als middelste burcht tussen twee  andere Walcherense burchten aangelegd ,vanwaar uiteraard de naamgeving. De stad kreeg in  1217 stadsrechten en niet veel later – 1n 1250 – werden de eerste verdedigingswerken aangelegd. In de Gouden Eeuw floreerde de stad en door haar gunstige  ligging met een vaste zee verbinding destijds  en de welvaart die de VOC met zich meebracht, was het zelfs in die tijd  de tweede stad van Nederland. Er is hard gewerkt om het monumentale  uiterlijk te behouden, terwijl er toch tijdens de Tweede Wereldoorlog veel gebouwen zijn beschadigd, waaronder ook het fraaie stadhuis.

  • P1090057
    P1090060
    P1090061

View more photos →

De busreis verliep  voorspoedig en we waren al rond  09.00 / 09.15 uur in Middelburg, alwaar we in  het etablissement De Likkepot aan de koffie gingen met een heerlijke lekkernij. De appeltaart was zelfs nog maar net uit de koeling en dus fris , want we werden eigenlijk pas verwacht tussen 09.30/10.00 uur . Voorzitter Jan van Eijck kwam  weer met een goed vertelde korte uiteenzetting over beide steden Middelburg en Domburg. Jan legde kort en bondig en op zijn manier uit waarom was gekozen voor Middelburg. Rene had een stevige vinger in de pap, vanwege de befaamde wandtapijten. De club werd gesplitst in twee groepen en met de gidsen begonnen we aan een fraaie stadswandeling, met als hoogtepunt het bezoek aan het Zeeuws Museum, waar de  wereldberoemde  tapijten hangen met zeeslagen uit de 16e eeuw. Volgens de gids  zijn deze   tapijten – vanuit kunsthistorische optiek –  te vergelijken met de Nachtwacht van Rembrandt in het Rijksmuseum  te Amsterdam.De zes wereldvermaarde  zeeuwse  wandtapijten vertellen over de strijd van de  zeeuwen tegen de Spanjaarden in de 80-jarige-oorlog. Deze unieke serie is gemaakt tussen 1593 en 1604 in opdracht van de Staten  van Zeeland. Brandende schepen, sterke  verdedigingswerken en officieren vluchtend  op een zandbank zijn allemaal te vinden op deze  wandtapijten.Zes momenten uit de 80-jarige  -oorlog zijn afgebeeld  en ieder tapijt is rijk aan details  en zit uiteraard barstensvol verhalen. Vier wevers  kregen de opdracht van de Staten Generaal om de tapijten te maken. Ze dienden tevens  om de warmte vast te houden , de tocht buiten en……..om de andere staten te informeren en eigenlijk te overtreffen. Op de tapijten zijn verschillende zeeslagen afgebeeld . De belangrijkste boodschap die deze afbeeldingen willen overbrengen is : niet de Hollanders , maar de Zeeuwen hebben de overheersende Spanjaarden verdreven.. Het zijn erg grote wandtapijten en een lust voor het oog om ze te bekijken. Ze hangen in een schitterende  ruimte en werkelijk  iedereen was er stil van en er is ruimschoots de tijd genomen om ze goed te bekijken en te bewonderen.

Hierna zijn we teruggegaan naar De Likkepot aan de voet van de Lange Jan en werd een smakelijke lunch opgediend. Na de lunch zijn we met de bus naar Domburg gereden en hebben daar de resterende  tijd van de middag doorgebracht. We zouden in Domburg het kleine , maar mooie museum ’t Kotje gaan bezoeken, maar helaas……was dit museum gesloten vanwege een wisseling van de tentoonstelling. Het reiscomite was hiervan helaas niet op de hoogte, dus…. was dat  een teleurstelling. Tijdens onze voorbereidingstocht zijn we  wel  binnen geweest en is deze informatie niet aan ons doorgegeven. Het verraste ons ook….!! Mocht U nog eens in Domburg komen, dan is dit een aanrader en de toegang is ook nog eens gratis. Jan van Eijck gaf nog wat tekst en uitleg bij het standbeeld van Dokter Mezger, die de eerste  fysiotherapeut in Nederland was  en dus – min of meer – de grondlegger van de badcultuur. Domburg is trouwens een vrij chique  badplaats . Na deze domper – die we snel hebben verwerkt – koos eenieder voor een nadere invulling van de resterende tijd : strand, boulevard of terras . We zijn  weer vetrokken vanuit Domburg rond de klok van 18.00/18.30 uur  en waren weer in Goirle om 20.00 uur ….moe , maar voldaan en vele indrukken rijker.Het was  wederom een  vermoeiende, maar  smaakvolle en interessante dag…..met dank aan de chauffeur, de reisorganisatie en uiteraard de meer dan geïnteresseerde deelnemers . Alweer een fraai heemexcursie achter de rug – de hoeveelste eigenlijk –  zocht iedereen zijn of haar fiets weer op en keerde  zeer tevreden en vele indrukken rijker huiswaarts. Tot volgend jaar maar weer…..!!

 

Bernard Robben.