Driekoningen zingen 2017

Weer een geslaagd Driekoningen zingen

Op vrijdag 6 januari jl. vond opnieuw de viering van Driekoningen in Goirle plaats, georganiseerd door de Heemkundige Kring De Vyer Heertganghen. Het was weliswaar koud maar de sfeer was er niet minder om. Vanaf 16.30 uur bracht het Gemengd Koor Goirle bij de kerstboom op het Kloosterplein stemmige kerstliederen en driekoningen liederen ten gehore. Intussen kwamen verschillende groepen kinderen zich in het CC Jan van Besouw inschrijven voor het Driekoningen zingen. Er meldden zich 10 groepen met in totaal 32 kinderen aan. Een mooi resultaat!


Rond de klok van 17.00 uur begon de lampionnenoptocht van kinderen en volwassenen rond te trekken. Onder het zingen van driekoningen liederen trok de stoet in een lange sliert langs de kerststal in de “dorpstuin” via een stukje Tilburgseweg, Koudepad , Oude Kerkstraat en Fraterstuin naar de foyer van het CC Jan van Besouw. Daar aangekomen werd heerlijke warme chocolademelk geschonken en eierkoeken uitgedeeld. Enthousiast zijn 10 groepen van kleine koninkjes daarna hun driekoningen lied gaan zingen.

In een gezellige drukte en leuke sfeer zongen de kinderen bij de kerstal een gevarieerd repertoire van liederen. Dit onder de bezielende presentatie van Heemvoorzitter Jan van Eijck. Drie leden van de jeugdgemeenteraad en een lid van de Heemkundige Kring vormden de jury van het Driekoningen zingen. Joseph Wijdemans was als vanouds de juryvoorzitter. Voor de jury was het een hele kluif om de winnaars van de 1e, 2e en 3e prijs te bepalen. Tijdens het juryoverleg vertelde Ted Deliën een mooi verhaal over het verdwaalde schaapje, waar de kinderen vol aandacht naar luisterden. Winnaars van de 1e prijs zijn geworden de kinderen Van Huijgevoort uit de Kloosterstraat. De tweede prijs is gegaan naar de kinderen Van Eijck uit de Grondster. De 3e prijs werd gewonnen door de kinderen Oude Nijhuis, Grobbendonkpark. Burgemeester Mark van Stappershoef onderstreepte in enkele woorden het belang van de traditie van DrieKoningen vieren en Driekoningen zingen en reikte daarna aan elke winnende groep een beker uit. De winnaars mochten ook nog kiezen uit prachtige gezelschapsspelen en grote puzzels. Twee kinderen hadden in hun eierkoek een boon en werden verblijd met een cadeaubon. Alle deelnemende groepen krijgen later nog een foto ter herinnering.

De deelname van 32 kinderen aan het Driekoningen zingen laat zien dat deze traditie volop leeft en het waard is om nog lang te koesteren. Wij blijven ons dan ook inzetten om dit jaarlijkse evenement voort te zetten en op deze wijze een mooie traditie in ere te houden.

Heemkundige Kring De Vyer Heertganghen
Mathieu van den Tillaart