Heemreis naar Aken via Vaals, 5 juli 2016

Heemreis naar Aken op dinsdag 5 juli 2016

Vorig jaar op dinsdag 30 juni 2015  ging de grote heemreis ook naar Duitsland en wel naar  Xanten, Kleef en Slot  Moyland.

En elk jaar opnieuw is het toch  weer met elkaar  overleggen… waar gaan we heen met de grote heemreis???

Ons besluit – van de reiscommissie Rene Zebregs, Jan van Eijck en Bernard Robben –  was om nog eens naar Duitsland te gaan en er werd gekozen voor  Vaals en met name Aken… de historische stad, de stad van de wetenschap, de Europese stad en de stad van Karel de Grote.

We vertrokken  om ’s ochtends 08.30 uur op de wat sombere dinsdag  5 juli vanuit ’t Heem met een volle bus van De Arend.

We misten een deelnemer die –  even gebeld met de dame in kwestie – dacht dat we pas om 09.30 uur zouden vertrekken, helaas een jammerlijke vergissing.

De bustocht ging zeer voorspoedig en we waren op de afgesproken tijd van 10.30 uur bij ons koffie-adres in Vaals, de fraaie  uitspanning  De Bokkereyder, alwaar we ons de Limburgse vla goed lieten smaken. We hadden daar  tijd tot 12.00 uur en konden dus nog wat rondkijken bij het Drielandenpunt en de uitkijktoren beklimmen, voor degenen die dat wilden.

In Vaals pikten wij onze gids op en reden snel verder naar het centrum van Aken. Uiteraard had  voorzitter Jan van Eijck zich goed voorbereid en onderweg nog een kort college over Aken en Karel de Grote gegeven. Jan is een geboren  verteller en docent en deed dat weer op zijn unieke wijze… geestig, kundig en informatief.

Aken is een  mooie, maar vooral historische stad. De geschiedenis van Aken weerspiegelt de  geschiedenis  van Europa. De stad die is ontstaan  rondom de warmwaterbronnen, ontwikkelde zich eerst volgens Romeins en vervolgens  volgens  middeleeuws model.  In het centrum stond de palts met de Mariakerk van Karel de Grote, die onderdeel werd  van een netwerk van paltsen, kloosters en hoven, dat zich over het gehele Karolingische rijk uitstrekte. Na zijn dood groeide Karel – die leefde van  748 tot 814  na  Christus – en inmiddels Keizer Karel uit tot een mythe en deze mythe is voelbaar in de stad. In Aken zijn er vier Hogescholen en wetenschap is een belangrijke troef voor de stad. Nergens in Europa  zijn er zoveel hogescholen en onderzoekscentra als in het gebied rond de steden Maastricht, Luik en Aken.  In de tijd van Karel de Grote was Aken het centrum van een rijk dat zich uitstrekte van de Noordzee tot midden-Italië en van de Pyreneeën tot de rivier de Elbe. Een van de prachtigste  culturele overblijfselen – en zelfs het belangrijkste in geheel Duitsland – is de Mariakerk van Keizer Karel ofwel de huidige Dom. Karel de Grote werd na zijn dood in deze kerk begraven en ook werden in deze indrukwekkende  kerk van 936 tot 1531 de Duitse koningen gekroond.

In een 2-uur-durende wandeling loodsten de gidsen ons door de stad en de Dom. Ze deden dat op voortreffelijke wijze en de mensen die Riet als gids hadden, hebben deze  dame ervaren als een geestige en kundige gids, die haar vak goed verstond, zonder overigens afbreuk te doen aan de andere  gids.  Daarna – en toen was het inmiddels bijna 15.00 uur – zijn we in het Aachener Brauhaus  een dinertje gaan nuttigen en konden de mensen kiezen uit  Schnitzel Brauhaus Art of gebratenes  Hahnchenbrust filet met de nodige liflafjes. Het smaakte prima, maar  het opdienen had wat langzamer gekund en gemogen; het ging volgens sommigen te snel. Daarna zijn we nog op eigen gelegenheid Aken in geweest en de een ging shoppen en de ander gezellig naar het terras. Het weer is gelukkig droog gebleven, al dreigde op enig moment de regen roet in het eten te strooien, maar… het zette gelukkig niet door.

Hieronder een aantal foto’s over de reis

View more photos →

 

http://www.heemkundekring-goirle.nl/heertganghen/?easy-photo-album=heemreis-aken

View more photos →

Rond 18.30 uur ging het weer op huis aan en we waren rond 21.00 uur weer in Goirle.

We kunnen wederom terugzien op een geslaagde excursie  of grote heemreis naar Aken en Vaals.

Met dank aan de reiscommissie… en weer graag tot volgend jaar.

Bernard Robben.