Elke maand zetten we de schijnwerper op een museum- of archiefstuk, of werpen we anderszins een blik in het verleden, om zo het vroegere leven in Goirle tastbaar te maken. In november 2015 kijken we naar:

De grenswacht op Rovert (1914)

15 oktober 1914 – de grenswacht op Rovert voor boerderij de Rook (coll. Jef van Gils)

15 oktober 1914 – de grenswacht op Roovert voor boerderij de Rook (coll. Jef van Gils)

Herfst 1914, de bladeren vallen. In de Belgische Westhoek verschansen Belgische, Engelse en Franse troepen zich ten westen van de IJzer. Half oktober brandt daar de slag om de IJzer los. Eén van de talloze en uitzichloze slagen uit de eerste wereldoorlog. Binnen twee weken loopt het aantal gewonden en gesneuvelden op tot boven de honderdduizend. Inundaties voorkomen dat de Duitsers verder kunnen oprukken. De vier komende jaren vormt de IJzer het front.

Nederland is neutraal. De grenzen worden bewaakt door Nederlandse troepen. Op Roovert bij de overgang over de Leij is een eenheid grenswacht ingekwartierd. Op 15 oktober poseren ze voor een gezamenlijke foto voor boederij de Rook (voorheen herberg, grenskantoor).

Jongens die voor hun nummer zijn opgekomen. Met frisse tegenzin, sommigen hadden misschien niets beters te doen. Hoe dood je de tijd als je niet hoeft te patrouilleren? Je rookt; de helft van de manschappen heeft sigaret of pijp in de hand/mond. Je draagt een witte vlag, mochten er gewapende Duitsers opduiken aan de overkant van de Leij. En je zorgt dat je uniform picobello in orde is. Berustend kijk je de camera in.

Behalve de hoogste in rang. Hij zit in het midden op een stoel, de strepen van zijn rang op de mouw. Alert, zelfbewust, indringend kijkt hij richting camera. Hij draagt de verantwoordelijkheid en heeft een taak te volbrengen. En dat zal hij doen.

grenswacht1914(detail3)

Achter zijn linker schouder weet een van de manschappen een dosis onverschilligheid te etaleren. De kepi scheef op de kop, sigaret nonchalant in de mondhoek en heel ostentatief een glas en fles in de hand alsof het om een dagje uit gaat. Leuk geprobeerd, maar de dop zit nog op de fles. Eerste wereldoorlog op Roovert.
Let ook op het meisje dat op de rand van de foto onder een arm door kijkt. Uiterst rechts een paar klompen en half lijf van een jongetje. De kinderen van de Rook.
grenswacht1914(detail2)
Terug naar boven