Elke maand zetten we de schijnwerper op een museum- of archiefstuk, of werpen we anderszins een blik in het verleden, om zo het vroegere leven in Goirle tastbaar te maken. Deze zomer, juli en augustus 2015, gaan we naar buiten, naar:

Het oude zwembad van Goirle (1955)

ansichtkaart van het zwembad uit 1955 (RAT, foto 045491)

ansichtkaart van het zwembad uit 1955 (RAT, foto 045491)

Het Goirlese zwembad was gelegen buiten de bebouwde kom, op grond van Van Puijenbroek langs de Trambaan in de Vosserijten (zie het kaartje onderaan deze pagina). Achter het zwembad lagen toendertijd (1941–1953) ook de voetbalvelden van VOAB.

In 1959 werd dit zembad gesloten toen een geheel nieuw zwembad aan de Fabriekstraat in gebruik werd genomen. Het oude zwembad raakte snel in verval, maar er liggen nog altijd duidelijk herkenbare restanten: ingang, de bak met water, kleedhokjes. Ga er eens kijken, er ademt – na ruim een halve eeuw – nog een geest.

Onderstaande foto is genomen vanaf de zelfde plek als de ansichtkaart.

winter 2015

winter 2015

Op Youtube heeft Martijn de Boer een kort filmpje over deze plek gezet. Klik hier om er naartoe te gaan. Het geeft een impressie van de situatie anno 2007.

bij de voormalige ingang

bij de voormalige ingang

restanten van de kleedhokjes

restanten van de kleedhokjes

magische hand

magische hand

steekt uit de grond

steekt uit de grond

Het oude zwembad speelt een rol in het zedenschandaal dat zich begin jaren ’50 in Goirle zou hebben afgespeeld. Volgens F. Raeven, die in 1951 rapporteerde over de zedenverwildering in Goirle, betrof het “massale delicten […] waarbij een groot deel van de jeugd in Goirle betrokken was”. Dit gebeurde op allerlei plaatsen in Goirle , maar m.n. in de kleedhokjes van het zwembad. Het verslag van Raeven ademt de hysterische sfeer van een heksenjacht en de feitelijke onderbouwing is onduidelijk. De alarmistische toon zette de burgerlijke autoriteiten aan tot acties die voor veel Goirlenaren zeer traumatisch zijn geweest. Daarnaast heeft het ook positieve effecten gehad: het zwembad werd opgeknapt, er kwam een goede speeltuin in het dorp, er werd gezins- en jeugdwerk opgezet, er kwam een maatschappelijk werkster, er kwam vakantiewerk , etc. Het leidde in 1959 zelfs tot de bouw van een geheel nieuw zwembad in het dorp.
Literatuur: Norbert de Vries, ” ‘Heb je het al gehoord van Goirle?’ Over het zedenschandaal in de jaren vijftig”, in: Goirlenaren en hun toestanden (Jaarboek Heemkundige Kring ‘De Vyer Heertganghen’ II), Goirle 1996, p. 152–163.

het zwembad op de topografische kaart van 1951

het zwembad op de topografische kaart van 1951

Terug naar boven