Elke maand zetten we de schijnwerper op een ander museum- of archiefstuk om zo het vroegere leven in Goirle tastbaar te maken. Deze maand, oktober 2014, een object uit de collectie van het museum:

Prehistorische urn (late bronstijd)

urn (heemmuseum)

Urn van aardewerk uit de late bronstijd (1200–800 v. Chr.), opgegraven in 1934 te Goirle

(hoogte: 17,5 cm; diameter 18 cm)

Dit is een van de vele urnen uit de collectie van ons heemmuseum. In dit soort urnen werd na crematie de as van een overledene gedaan. De urn werd vervolgens bijgezet in een grafveld. In sommige gevallen werden er boven de begraven urnen grafheuvels opgeworpen. Zo’n grafveld was gelegen aan de Rielse Dijk in het Hoogeind op de plek die nu Urnenveld heet. Op deze locatie zijn opgravingen gedaan in 1924 (door Remouchamps) en 1965 (door Verwers). Andere plekken waar urnen gevonden zijn: de Mortel, Hoge Wal. Het exemplaar in ons museum is een replica. Het origineel bevindt zich in het Rijksmuseum voor Oudheden te Leiden (inv. no. K 1935/2.2), zie afbeeldingen hieronder.

urn k 1935_2.2urn 1935_2.2 (details)

afbeeldingen van het origineel in het RMO Leiden

De officiële Leidse beschrijving luidt: Urn van aardewerk met hoge, verticale hals, scherp geknikte schouder en omphalosbodem. Op de schouder ingesneden versiering, bestaande vnl. uit gevulde driehoeken en concentrische halve bogen, waarin drie punten. Verlijmingen en aanvullingen; groot deel van de bovenzijde is afgebroken en bijgevoegd als 9 losse scherven.

Zie verder: De urn in het RMO te Leiden
Terug naar boven