Elke maand zetten we de schijnwerper op een ander museum- of archiefstuk om zo het vroegere leven in Goirle tastbaar te maken. Deze maand (okt. 2013) kijken we naar:

Goirle op de kaart (van Zijnen)

De kaart die Diederik Zijnen in 1760 vervaardigde voor Gijsbertus Steenbergensis, graaf van Hogendorp en heer van Tilburg en Goirle is een van de grootste historische kaarten ter wereld. En Goirle staat er op!

Het gebied van Goirle wordt op de kaart in grote kapitalen aangeduid als de HEERLYKHEYT VAN GOIRLE en in het dorp Goirle herkennen we de aanduidingen van de verschillende heertgangen: Kerk, Abkoven, Dorp en ’t Ven. De meeste wegen en paden die op de kaart staan zijn nog steeds op de huidige plattegrond van Goirle te herkennen. Let op de oriëntatie van de kaart! De bovenkant is gericht naar het noordwesten.

De kaart wordt bewaard in het Regionaal Archief van Tilburg. Interactieve toegang tot de kaart krijg je via RAT Kaart van Zijnen.

Nadere documentatie over de kaart is beschikbaar, en te downloaden, via de site van Thuis in Brabant: pdf-bestand Het grootste archiefstuk van Tilburg.

Inzoomen op onderstaande afbeelding kan via je browser met of “CTRL +” of “⌘ +”.

Verder lezen: Ronald Peeters, Een Tilburgse kaart nader bekeken. De manuscriptkaart van de heerlijkheid Tilburg en Goirle door Diederik Zijnen uit 1760, Tilburg: Stadsmuseum Tilburg 2011.
Terug naar boven