Kruidentuin

Naast de langsdeelschuur ligt een kruidentuin waarin talloze kruiden voor medicinaal en dagelijkse gebruik worden geteeld. Het beeld in de tuin vormde voor Piet Wiercx en Louis Doomernik aanleiding voor de volgende beschrijving.

Een oase van rust en bonte pracht

Je ziet hem al van verre: Franciscus die waakt over kruiden en planten in de kruidentuin op het heemerf […]. En aan wie is dat beter toevertrouwd dan aan deze heilige, die Het Zonnelied schreef, een lofzang aan de schepping?

In het volksgeloof zijn veel planten verbonden met heiligen. zoals het “Sint Janskruid”, dat bloeit rond het feest van Sint Jan, hoogzomer 24 juni. De bladeren van het “Barbarakruid” genezen wonden zó goed dat men ze als pleister gebruikte. De heilige Clara werd in verband gebracht met “Ogentroost”, een kruid dat al eeuwen tegen oogkwalen wordt gebruikt. In het midden van de bloem zit namelijk een donkere vlek die aan de oogpupil doet denken.

En verder zijn daar nog: de Apolloniabloem, Jacobsladder, Onze Lieve Vrouwe-bedstro, Koekoeksbloem of Sint Jozeftranen, de Haagwinde of O.L. Vrouwe-hemdeke.

De Engelwortel bevat zo veel wonderbare kracht; dat men van de wortel amuletten sneed om bij kinderen om de hals te hangen. Er groeit ook een “Paternosterboom” …, jazeker.

Kom, en luister naar boeiende verhalen over planten, heiligen, volksgeneeskunst en oude gebruiken.

(uit: Piet Wiercx & Louis Doomernik, Langs ’s Heren wegen. Goirle – Riel, Goirle: Heemkundige kring “De Vyer Heertganghen” 2008, p. 34.)

Op de achtergrond het beeld van St. Franciscus. Het is afkomstig uit de tuin van het Fratershuis aan de Kloosterstraat, en is vervaardigd door Frater Ceryl Witters.

Het Zonnelied

Dat Zonnelied gaat ook, of juist, over kleine stukjes natuur zoals deze kruidentuin, waarin de verbondenheid tussen de mens en de rest van de natuur tot uitdrukking komt. Luister maar naar dit stukje:

Laudato si’, mi’ Signore, per sora nostra matre terra,

la quale ne sustenta et governa,

et produce diversi frutti con coloriti fiori et herba.

Geprezen bent u, mijn Heer, vanwege onze zuster moeder aarde,

die ons voedt en hoedt,

en velerlei vruchten draagt, met kleurige bloemen, en kruiden.

 

 

Franciscus preekt tegen de vogels

Terug naar boven