Lezing door Jesse Lapien: “Van de Bocht naar Sterkhuis” (5 maart 2024)

Goirle, 19 februari 2024

Beste Heemleden,

De Heemkundige Kring nodigt u hierbij uit voor het bijwonen van de lezing:
“Van de Bocht naar Sterkhuis” door Jesse Lapien op dinsdag 5 maart 2024 in wijkcentrum de Wildacker, Van Hogendorpplein 73, 5051 ST Goirle.
Aanvang 20:00 uur.

Van de Bocht naar Sterkhuis.

Huis in de Bocht werd in 1910 gebouwd aan de Tïlburgseweg in opdracht van E. van Dooren-Hermans, fabrikant van de textielfabriek ‘Van Dooren-Dams’ te Korvel in Tilburg. Het werd gebouwd als landhuis. De naam De Bocht wordt genoemd in een landopmeting van de Oude Baan. Aan die Oude Baan lag een akker, die bij de landopmeting van 1791 werd aangeduid als ‘De Bocht aan de Baan’.

Op initiatief van dokter Aussems, directeur van GGD Tilburg, werd in september 1945 Huize de Bocht geopend. Hij zag dat veel jonge vrouwen ongehuwd zwanger waren van bevrijder of bezetter.

Kompaan

Dr. Keyzer was enorm gedreven om kinderen een kans te geven op een gelukkig en gezond leven. Uit die gedrevenheid is Kleuterheil en Medisch Kindertehuis Godelieve ontstaan.

Op 1 januari 2018 zijn de jeugdzorg en vrouwenhulpverlening organisatie Kompaan en De Bocht samengegaan in het Sterkhuis.

Sterk Huis is er voor kinderen en jongeren, vrouwen en mannen en gezinnen waarbij veiligheid, zelfstandigheid en ontwikkeling op het spel staan.

Werkgroep Lezingen en Excursies

Kees Wouters