Lezing door A.J. Bijsterveld over Oud en Nieuw regionalisme in Europa

Op dinsdag 21 maart 2023  geeft Arnoud-Jan Bijsterveld een lezing met als titel:

“Oud en Nieuw regionalisme in Europa; het geval Noord-Brabant”.

De lezing vindt plaats in wijkcentrum De Wildacker, Van Hogendorpplein 73, 5051 ST  Goirle en begint om 20.00 uur.

Professor Arnoud-Jan Bijsterveld is sinds 1999 bijzonder hoogleraar Cultuur in Brabant aan Tilburg University, waar hij zich bezighoudt met onderwijs, onderzoek en het benutten van kennis op het gebied van de regionale geschiedenis, erfgoed, identiteit en volkscultuur van en in Brabant.
Zijn leerstoel maakt deel uit van de Erfgoed Brabant Academie, het deskundigheidsprogramma van de Stichting Erfgoed Brabant.

In deze lezing legt hij uit dat regionalisme eigenlijk nationalisme op lokaal niveau is. Die trots op de regio is al oud en kan op verschillende manieren tot uiting komen. Dat was vroeger zo, maar dat is ook nu nog zo. Aan de hand van het voorbeeld van Noord-Brabant zal professor Bijsterveld in zijn lezing de verschillende vormen van ‘oud’ en ‘nieuw’ regionalisme bespreken.

Voor leden van de heemkundekring is de toegang gratis. Niet-heemleden kunnen na afloop een vrijwillige bijdrage geven in de bij de uitgang opgestelde ‘collectebus’.

Wekgroep Lezingen & excursies