Schatten uit ons museum – 67 – Sieraden

Schatten uit ons museum – 67 – sieraden

In onze verzameling bevinden zich zoals bekend grote en kleine voorwerpen. Uit de serie kleine voorwerpen tonen we U deze week enkele sierraden uit het grijs verleden. Het zijn twee horlogekettingen en twee hangertjes.

In de 19e eeuw werd een zilveren zakhorloge een gewild sieraad voor de man. Aanvankelijk waren dat grote dikke horloges die met een sleuteltje opgewonden moesten worden. Men droeg ze aan een châtelaine met daaraan de sleutel en signetten, oorspronkelijk stempels waarin men zijn familiewapen of initialen kon laten graveren. Aan het eind van de 19e eeuw werden de horloges platter doordat ze een ander uurwerk kregen. Deze zakhorloges droeg men aan een horlogeketting waarvan het uiteinde aan een knoopsgat bevestigd werd. De ketting hing zichtbaar op de buik, een goede reden om er versieringen op aan te brengen. Deze horlogeketting bestaat uit een serie zilveren koordjes die bij elkaar gehouden worden door doublé schuifjes. Als ornament heeft deze horlogeketting een paardenhoofd, een verwijzing naar het boerenbedrijf van de eigenaar. Dit soort ketting werd tot ca. 1940 gedragen. Daarna kwamen kettingen met een simpeler uitstraling.


De oude horloges zaten vaak in een horlogekast, zodat het uurwerk niet beschadigd werd. Een voorbeeld hiervan ligt in onze vitrine in het museum.

De andere ketting is een ketting zonder grote versiering maar met wel een bijzondere uitstraling.

Op de andere foto is een tweetal hangertjes te zien met daarin duifjes. Dit stel werd uitgezaagd uit been. Ze zijn ca. 2 cm hoog en 1 cm breed en stammen uit de negentiende eeuw. Voorwaar een kunstje om dit zo uit te zagen.

Zo zijn er meer oude sierwerkjes in de vitrines te zien, o.m. een stel oorringen welke in de negentiende eeuw door mannen gedragen werden. De hedendaagse trend bij mannen om oorringen te dragen is dus al ouder dan we vaak denken.

Zo zijn er nog meer oude sierraden welk in onze vitrines liggen en die U elke eerste en derde zondag van de maand tussen 14.00 en 16.30 uur kunt bekijken. Of U maakt met Uw familie een afspraak voor een rondleiding, dat kan ook als U met meer dan 10 mensen komt.

We lezen vragen en aanmeldingen op conservator@heemkundekring-Goirle.nl.
Tot dan en bedankt,
namens de mensen van het heem: Gerrit van Heeswijk.