Geschiedenis van de reuzentraditie in de Nederlanden

“Geschiedenis van de reuzentraditie in de Nederlanden”

Presentatie over reuzentraditie en reuzencultuur

Woensdag 23 oktober 2019

Aanvang 19.30 uur in CC Jan van

Besouw, zaal 1.010

Onder auspiciën van Reuzengilde Goirle en Riel verzorgt Marcel Dumon een powerpointpresentatie over het ontstaan en de betekenis van de reuzentraditie en de verspreiding van de reuzentraditie en reuzencultuur over de wereld. In de presentatie gaat hij ook in op de invloed van de katholieke kerk op de reuzentraditie. De presentatie wordt opgeluisterd met veel foto’s.

Marcel Dumon is afgevaardigde voor de provincie Limburg van Reuzen in Vlaanderen, de koepelvereniging van Vlaamse reuzenorganisaties. Hij is ook zeer actief in het Reuzengilde Bolderberg in Heusen-Zolder.

Reuzen en reuzinnen behoren tot het immaterieel (cultureel) erfgoed en bestaan al eeuwen. De reuzencultuur komt voort uit een eeuwenoude traditie. In de Bijbel wordt verhaald over de reus Goliath. In de Griekse mythologie komen reuzen voor zoals de Cyclopen en Atlas die de wereld draagt. In de Middeleeuwen werden in processies reuzen in de vorm van grote poppen meegevoerd. Ze stelden Bijbelse figuren of heiligen voor. Zo kon het ongeletterde publiek van hun bestaan kennisnemen. Ook werden in die tijd reuzen op stadswallen geplaatst ter bescherming van de stad en om aanvallers af te schrikken. Tijdens de Franse revolutie werden veel reuzen vernietigd. Later keerden ze terug in dorpen en steden, maar met een andere rol en betekenis en verbeelden reuzen en reuzinnen vaak figuren uit de buurt of streek.

De toegang tot deze interessante presentatie is GRATIS. Wel is het gewenst u voor de presentatie aan te melden via [email protected] Aanmelden kan tot en met 15 oktober a.s.

Stichting Culturele Manifestaties Goirle/Reuzengilde Goirle en Riel