Schatten uit ons museum – 27 – Kluister

Het afgebeelde voorwerp wordt/werd een kluister genoemd. Het was bedoeld om iets vast te leggen of om iets op slot te kunnen doen. Het is een prachtig stuk smeedwerk waar een plaatselijke smid echt eer mee ingelegd heeft. Onbekend is van welke smid dit werkstuk is, doch als aan bezoekers uitgelegd wordt hoe het werkt stijgt de verbazing omtrent de smeedkunst van de ambachtsman.

Kluister geopend

Kluister gesloten

Als het kluister op slot is dient men de ‘sleutel’ in de opening te duwen om de binnenzijde te ontgrendelen. Daarna kan de beugel geopend worden en het slot is open. De afgebeelde pin zit binnen in het smeedwerk en is alleen met de bijgevoegde sleutel uit de behuizing te duwen. Dit soort smeedwerk zien we heden ten dage niet meer en is veelal vervangen door stalen sloten, evt. van gehard staal met keurmerk om de inbrekers weinig of geen kansen te geven. Dit is dan tegenwoordig massaproductie, iets dat niet gezegd kan worden van het kluister, een voorwerp waarvan er maar een bestond, de volgende kon wel eens iets verschillen van de vorige. Voor de eigenaar maakte dat niets uit, zolang het te sluiten voorwerp maar door de beugel paste. Op de tweede foto is te zien hoe groot de opening nog was als het gesloten was. Een niet al te dikke pols past er nog in. Weer een voorwerp dat door mensen bewaard is en bij ons in het museum terecht gekomen is. Nu kan iedereen van deze ambachtelijke voorwerpen genieten en zich verwonderen over het vakmanschap van de vroegere smid.

Wilt U ook eens komen kijken, we zijn op de eerste en derde zondagmiddag geopend en de toegang is gratis. Wilt U een rondleiding met familie of groep, neem dan contact op met conservator@heemkundekring-goirle.nl. Bedankt voor het lezen en bewaren.

Namens de heemkundekring: Gerrit van Heeswijk.