Schatten uit ons museum – 30 – de Hoezeeclub

Schatten uit ons museum – 30 – de Hoezeeclub

Een van de meer onooglijke overblijfselen van vroeger jaren is de hier afgebeelde speld – erespeld – herinnerinsspeld of clubinsigne. We weten het niet precies omdat er geen documentatie over te vinden is. De speld is onderdeel van spullen die in depot liggen omdat we nu eenmaal niet alles wat we hebben kunnen tentoonstellen.

De spel bestaat uit een schildje met daarop de tekst 1928-1929 met daartussen de tekst Hoezee club en een voorwerp wat mogelijk een kegel uit het kegelspel moet voorstellen. De lauwerkrans die erom heen gevormd is en het kroontje aan de top geven mogelijk aan dat het een winnaars trofee(tje) is. Als dat zo is dan zou de Hoezeeclub een kegelclub zijn geweest waar een of meerdere Goirlenaren in die jaren lid van zijn geweest. Kegelen kwam in die jaren veel vaker voor als cafésport in de achterzaal van diverse cafés, denkt U maar aan de pas gesloten kegelbanen van de Druiventros bij Berkel-Enschot. In Goirle is het niet (meer) mogelijk om deze sport te beoefenen.

Toch blijft het een kleinood waarvan mensen dachten dat het de moeite waard was om te bewaren. Alleen de achtergrondinformatie en herkomst werden niet opgeschreven zodat we nu een beetje in het duister tasten omtrent de herkomst van deze speld.

Nu zorgen we er zo goed mogelijk voor om minimaal op te schrijven wie iets inlevert en waarvoor het diende want ook het afgelopen jaar hebben we bij de herinrichting van de schuur te vaak achter onze oren moeten krabben met de vraag: “Witte gij wè dè ies?”

Tot ziens volgend jaar in Uw museum. Rondleidingen nodig? Mail naar conservator@heemkundekring-goirle.nl

Bedankt namens de heemkundige kring: Gerrit van Heeswijk.