Schatten uit ons museum – 31 – Doopboeken en zo

Schatten uit ons museum – 31 – Doopboeken enzo

Deze keer een uitstapje naar ons archief. Onlangs hebben we de beschikking gekregen over de doop-, trouw- en begraafboeken van Goirle van ca 1640 tot 1810. Een uitgelezen kans voor alle stamboomonderzoekers om hun wortels in ons archief te komen onderzoeken als ze hun ‘Golse Genen’ tenminste in Goirle hebben liggen. Ook voor mensen die lid zijn van de vereniging “Golse Genen” is deze mogelijkheid een buitenkansje, want nu hoeven ze niet naar Tilburg om e.e.a. te onderzoeken en ze ontdekken tegelijkertijd wat we nog meer in huis hebben. Daarbij komt dat uitzoeken met mensen onder elkaar soms leuker is dan uitzoeken via een website.

De afgebeelde inschrijving van 15 september 1724 laat zien dat op die dag Joannes gedoopt werd, de zoon van Adrianus Raijmakers en Maria Houtepen en dat als doopgetuigen Hubertus van Spandonck en Joanna Houtepen aanwezig waren. Dat de pastoor de tweede keer dat hij de naam Houtepen moest schrijven een foutje maakte zullen we hem maar niet aanrekenen: hij schreef Hutepen i.p.v. Houtepen. Schrik niet van deze afbeelding want al doende leert men, dus ook het 18e en 17e eeuwse handschrift kunt U door oefening onder de knie krijgen. Velen gingen U voor met deze hobby.

Dit is weer zo’n moment om te denken dat die heemkunde kring toch niet zo’n gekke instelling in ons dorp is, een vereniging om lid van te worden en zo drie maal per jaar een leuk tijdschrift over Goirle in de bus te krijgen en om uitgenodigd te worden voor heemreizen naar bijvoorbeeld Leuven of Bergen op Zoom. En om als U dat wilt ook actief bezig te zijn op ons heemerf en zo mede de genen van ons dorp te bewaren.

Bedankt voor het lezen. Namens de kring: Gerrit van Heeswijk, [email protected].