Schatten uit ons museum – 32 – Glas-in-lood raam

Schatten uit ons museum – 32 – Glas-in-lood raam

Hangend in de potstal is dit raam diverse bezoekers al opgevallen. Het is een afbeelding van diverse werkzaamheden rondom de huisweefnijverheid. Het hing oorspronkelijk vanaf 1950 in de hal van Pijnenburgs weverijen aan de Tilburgseweg waar zich nu de Hovel bevindt. Het werd aan de fabriek aangeboden door het personeel bij het 100 jarig bestaan van het bedrijf. De maker was de Tilburgse glazenier P. Clijsen. Oorspronkelijk maakte het deel uit van een groter raam dat de huisweverij en de textielindustrie voorstelde.

Glas-in-lood raam Pijnenburg

Na sluiting van dit bedrijf kocht de gemeente de grond in 1968 en werd het grote raam in het gemeentehuis opgehangen. Toen het nieuwe gemeentehuis in 1989 geopend werd, werden de twee helften gescheiden en ging het deel dat de textielindustrie voorstelde naar het Jan van Besouwhuis en kreeg dit deel een plekje in ons museum.

Rondom de figuur van de wever zien we 4 voorstellingen, t.w. het bomen: het strak op de garenboom opwinden van de kettingdraden, het spoelen: het klaarmaken van de weefspoel waarvoor de klossen opgewonden worden die in de weefspoelen gezet worden, het weven zelf aan het weefgetouw en het afleveren van het product aan de opdrachtgever, de ‘entrepreneur’ (koopman-ondernemer) die later uitgroeide tot fabrikant.

Zoals gezegd hebben vele bezoekers dit raam als eens bekeken. Is dit niet zo dan is dat misschien een reden om vanaf april op de eerste of derde zondag een bezoekje te brengen aan Uw museum tussen 14.00 en 16.30 uur.

 

O, nog even dit: hebt U nog zaken thuis uit de periode van de Eerste Wereldoorlog (foto’s of voorwerpen) die gebruikt kunnen worden bij onze komende expositie over die oorlog, dan zouden wij graag in contact met U komen. We kunnen zulke voorwerpen inscannen of misschien lenen voor de tentoonstelling. Voor contact hierover, mail naar conservator@heemkundekring-goirle.nl. Of bel 5348972.

Bij voorbaat dank: Gerrit van Heeswijk, Heemkundekring “De Vyer Heertganghen” Goirle.