Schatten uit ons museum – 34 – Ausweiss

Schatten uit ons museum – 34 – Ausweiss

De jaren ’40-’45 worden jaarlijks herdacht op 4 en 5 mei. De ouderen hebben nog levende herinneringen aan deze jaren, voor de jongeren kan dit alleen via goede uitleg en vertellingen levend worden gehouden. Beelden horen hierbij en daar dragen de diverse musea en media hun steentje bij. Ook ons museum heeft een aantal voorwerpen om aan de jeugd te laten zien wat het leven in die jaren zwaar maakte. Op de eerste plaats natuurlijk alle zaken die te maken hebben met de fusillade op 15 augustus in de bossen van Gorp en Roovert, maar ook voorwerpen die met het dagelijks leven te maken hebben.

Ausweis

Soms komt daar weer iets nieuws bij zoals het hier afgebeelde Ausweiss: een briefje dat men bij zich moest hebben om niet uitgezonden te worden naar Duitsland om daar in fabrieken te werk gesteld te worden. Het hier afgebeelde exemplaar was van Leonard van de Sande die het nodig had voor zijn werk op vliegbasis Gilze-Rijen. Via zijn familie kwam het in ons bezit en wordt het voortaan tentoongesteld in een vitrine waar zich meer kleinoden uit die jaren bevinden. Vooral omdat het van een Goirlese inwoner was maakt het bijzonder. Ook opvallend is de datum van afstempeling: 2-8-1944: de bevrijding van Noord-Frankrijk was al in volle gang en er zal dus heel wat drukte op de vliegbasis zijn geweest en de bombardementen hier zullen ook Leonard van de Sande mogelijk angstige momenten bezorgd hebben.

Het is bewaard gebleven en is nu voor iedereen te zien op elke eerste en derde zondag van de maand, want we zijn natuurlijk weer open gedurende de zomermaanden. Kom ook eens een kijkje nemen als U er nog nooit geweest bent. Wilt U iets weten mail dan naar conservator@heemkundekring-goirle.nl en we zien of we U kunnen helpen. Hebt U iets waarvan U niet weet of wij het willen bewaren, kom dan langs op donderdag- of zaterdagochtend. Tot ziens.