Schatten uit ons museum – 37 – Ons heemerf

Op 15 juli jl. werd het vernieuwde Molenpark geopend door wethouder van der Heijden. Een van de vernieuwingen is het feit dat ons erf ook voortaan tijdens onze openingsuren geopend is voor wandelaars en rustzoekers. Voor ons houdt dit in dat we meer “vreemden” over het erf zien rondstruinen, voor de Goirlenaar betekent het dat hij/zij het rondje Molenpark op die tijden kan vergroten. (Donder- en zaterdagochtend en tijdens de zondagopenstellingen (eerste en derde zondag v.d. maand)).

Maar…………

Mede door de veranderingen van het Molenpark zijn ook wij bezig met een verandering: het karschop dat rechts van de parkingang staat gaat verdwijnen en daarvoor in de plaats zijn wij een nieuw karschop aan het bouwen naast de kruidentuin. Als in de nabije toekomst het oude karschop afgebroken zal zijn, krijgen we een mooiere doorkijk vanaf het erf naar de molen.

Op dit moment betekent het echter dat we een beetje in de ‘rotzooi’ zitten vanwege de bouwactiviteiten. We hopen dat U daar voorlopig een beetje doorheen kunt kijken als U een rondje over het erf maakt.

Tegelijk bezorgt het U als wandelaar een verantwoordelijkheid t.o.v. het tentoongestelde materiaal op het erf: het is geen klimmateriaal! Op de openingsmiddag werden we al verrast door enthousiaste kinderen die bepaalde voorwerpen als klimpaal zagen, niet bewust van de gevaren die daaraan kunnen kleven. Let U daarom aub op Uw (klein)kinderen als U het erf bezoekt. Loopt er iemand van ons rond, stel dan gerust vragen over hetgeen U ziet als U iets meer wilt weten. Wilt U ook als vrijwilliger Uw steentje bijdragen aan het in stand houden van het Goirlese verleden, sluit U dan bij de club aan en wordt lid van de Heemkundekring. U krijgt er een jaarlijkse reis voor, plus driemaal per jaar het tijdschrift “Rond de Schutsboom” met daarin interessante artikelen over het Goirlese verleden

èn U kunt Uw kundigheden op vele wijzen etaleren: werken in de kruidentuin, bouwaktiviteiten ondersteunen, meewerken aan het museum en evt. rondleider worden bij excursies, of onderzoek doen in het archief of zelfs meehelpen om zaken in het archief in de computer in te voeren. Wat let U om mee te doen? Kom eens langs op een zaterdagochtend en informeer ernaar. Met iedere nieuwe medewerker wordt de club alleen maar gezelliger.

 

Naschrift: Bezoekers zoals laatst in de nacht van zaterdag 1 op zondag 2 augustus zien we liever gaan dan komen: de dieren van het park volkomen in de stress, het gaas doorgeknipt, 5 ingeslagen ruiten, een beeld van zijn sokkel getrokken en door de tuin gesleept, de vogelverschrikker in de vijver bij het Molenpark gesmeten, diverse tuinhekjes kapot. Nee, daar wordt niemand blij van!