Schatten uit ons museum – 38 – De Eerste Wereldoorlog

Zoals iedereen in Goirle zo onderhand wel zal weten wordt op dit moment in ons heemmuseum een tentoonstelling gehouden onder de titel: De Eerste Wereldoorlog van twee kanten bekeken.

Op deze tentoonstelling zijn diverse voorwerpen te zien welke uit Poppelse of uit Goirlese verzamelingen afkomstig zijn.

Zo ook een sigaar die de legendarische Bart van Ostaden (in Goirle ook wel bekend als Bart Bot) ooit als dank van iemand in 1916 cadeau kreeg. Bart vond dit zo iets geweldigs in die tijd dat hij de sigaar goed opborg om hem later, als de tijd rijp was, rustig op te kunnen roken. Dit duurde echter langer dan hij gedacht heeft en het blijft voor ons dan ook de vraag waarom hij het nooit gedaan heeft.

Zo ligt daar ook het broodstempel van bakker Christ van den Hout die destijds zijn winkel had op de splitsing van de Nieuwe Rielseweg en de Dorpsstraat, of zoals de ouderen zullen zeggen ‘op de Vismert’. Alle bakkers moesten hun broden merken zodat bij een controle op gewicht en gehalte te achterhalen was, wie de bakker van een evt. minproduct was.

Een derde voorbeeld van voorwerpen uit die tijd is de soldatenkist van Kees Kolenberg, de vader van de bekende vakbondsman Piet Kolenberg, die vanuit Vinkeveen hier gelegerd werd en door een ontmoeting met Miet de Jong nooit meer daarheen terugkeerde.

Drie voorbeelden van onze realia die de tijd overleefd hebben en nu te vinden zijn in de potstal en in de hal van de schuur op onze tentoonstelling.

Vooral echter veel foto’s van Goirlese gezinnen die plotsklaps enkele militairen ingekwartierd kregen en beslist geen zeggenschap hadden over het aantal. Misschien zit Uw naam/familie er wel tussen.

Deze tentoonstelling is elke zondag tot half oktober van 14.00 uur tot 17.00 uur te bezoeken in museum De Schutsboom aan de Nieuwe Rielseweg. U komt toch ook nog?