Schatten uit ons museum – 40 – Kinderspeelgoed

In november komt hij altijd weer uit Spanje aan: Sint Nicolaas met zijn knechten. Welk kleur de Pieten ook hebben, altijd zijn kinderen blij met de cadeautjes die ze krijgen. Dat is iets van alle tijden. Waar velen van ons in hun jeugd nog vooral nuttige zaken ten geschenke kregen zijn het tegenwoordig toch vooral kindvriendelijke cadeautjes die de schoenen vullen.

Zo ook jaren geleden toen het afgebeelde blokkendoosje bij iemand terecht kwam: een houten kistje met daarin veel diverse blokjes in verschillende vormen waar werkelijk van alles mee gebouwd werd. Stootte iemand echter tegen het werkje aan, dan kon het kind opnieuw beginnen en bouwde misschien wel heel iets anders. Zijn of haar fantasie heeft er in elk geval niet onder geleden. Dat heeft de Deense timmerman Ole Kirk Christiansen goed opgelost, en uit zijn handen ontstond het al jaren geliefde speelgoed Lego (Leg gott = speelgoed).

40-foto-speelgoedDit blokkendoosje staat in een van onze vitrines en is een van de vele kinder speelgoedjes die er in Goirle geweest moeten zijn. Wat zou het leuk zijn om veel meer van dat oude speelgoed tentoon te kunnen stellen: speelgoed van voor 1945, dus geen plastic spul. Speelgoed uit de tijd toen de huidige oma’s en opa’s nog erg jong waren of zelfs van hun ouders. Speelgoed waaraan de hedendaagse jeugd zich kan vergapen: “Waar moest je dan de batterij instoppen?”

Misschien is er zelfs wel een verzamelaar die eens zijn verzameling tentoon wil stellen in het seizoen.

Vragen? Kom op zaterdagochtend maar eens langs, want hoewel het museum in de winter gesloten is, zijn wij wel aan het werk om het gehele heemerf goed te onderhouden voor Goirle en zijn toekomst. Zo zoeken we bijv. ook mensen die gegevens in de computer willen/kunnen invoeren.

Namens al deze mensen, bedankt voor het meedenken: Gerrit van Heeswijk.