Schatten uit ons museum – 42 – wasmachine

Soms komt er een telefoontje binnen met de mededeling dat men nog iets heeft liggen in de schuur en of het iets voor ons is. Zo ook in het eind van 2014 toen een Goirlenaar opbelde met de mededeling dat hij een oude wasmachine in de schuur had liggen die, hoewel hij volledig uit elkaar lag, misschien toch wel te restaureren was. Wat doe je in zo’n geval: je gaat kijken en ontdekt dat het inderdaad een oudje is maar dat onze technische mannen ook een stem in het kapittel verdienen.

We kregen een pakket planken, kromme en rechte, en een verzameling oud ijzer: dit moest dus een wasmachine worden!
42-foto-wasmachine

Onze technische mannen togen echter aan het werk, maakten een nieuwe bodem omdat de oorspronkelijke half vergaan was en zetten het geheel weer in elkaar. Het mooiste van alles was dat ze hem nog aan de praat kregen ook!

Getuige de foto is deze machine een voorwerp dat op vele rondleidingen besproken wordt door kinderen en volwassenen, een herinnering aan de tijd dat de roefel net van de wekelijkse wasdag verdwenen was en verloren in een hoekje in de schuur lag.

We blijven het zeggen (schrijven): weer een voorwerp dat van de storthoop gered is en een nieuwe functie in ons museum gekregen heeft.

Het mooiste is echter dat de schenker ons eind 2015 meldde dat hij ook het deksel gevonden had en deze zeer binnenkort aan ons zou doen toekomen. Waarvoor dank.

Ligt bij U ook iets in de schuur dat niet meer gebruikt wordt maar een herinnering aan vroeger is, laat het ons weten: misschien is het een uitbreiding van onze collectie die door U schenking weer vollediger wordt.

Neem rustig contact met ons op via conservator@heemkundekring-goirle.nl of kom op donderdag of zaterdagochtend gewoon langs.

Namens de kring mag ik U alvast bedanken. Gerrit van Heeswijk.