Schatten uit ons museum – 43 – diploma

Ieder mens haalt in zijn leven wel een of meerdere diploma’s vanaf het eerste strikdiploma, via het zwemdiploma naar het diploma van de middelbare school. Meestal zullen ze goed bewaard worden door de ouders maar op een gegeven moment moeten we daar zelf voor gaan zorgen.

Tegenwoordig komen ze al uit de computer rollen maar 100 jaar geleden waren het mooie drukwerkjes waarop de naam van de gediplomeerde gekalligrafeerd werd. Zo ook bij het hier afgebeelde diploma dat Jan de Brouwer uitgereikt kreeg toen hij de landbouwwintercursus voltooid had en als 22-jarige in maart 1914 zeer tevreden naar huis ging. Hij had de cursus tenslotte met vrucht afgelegd en zag op het diploma zelfs zijn pasfoto geplakt.

43-foto-diploma-jan-de-brouwerLeuk detail van dit diploma is dat et ondertekend werd door zijn vader Adrianus de Brouwer die niet alleen wethouder maar ook voorzitter van deze cursus was. De andere ondertekenaars waren o.a. A. Schellekens, de secretaris en A. Smits die het hoofd van de cursus was. Hoogstwaarschijnlijk werd e.e.a. door de plaatselijke afdeling van de Boerenbond georganiseerd. Het diploma heeft jarenlang in huis gehangen en de tand des tijds heeft er een beetje vat op gekregen, doch het is al een prachtig voorbeeld van opleidingen uit vroegere dagen bewaard gebleven.

 

Momenteel hangt het diploma met andere diploma’s en oorkonden in de potstal van het museum en als U ze even wilt bekijken, kom dan op zaterdagochtend gerust even binnenlopen om ze te bekijken. Het museum is nog niet open maar we zijn ons wel aan het klaarmaken voor het volgende seizoen.

Hebt U ook iets dat de moeite van het bewaren waard is neem dan even contact met ons op via conservator@heemkundekring-goirle.nl en we zoeken het samen uit.

Wie weet tot ziens en bedankt voor het lezen.
Namens de kring: Gerrit van Heeswijk.