Fototentoonstelling Achtergelaten Erfgoed

Geachte heer, mevrouw,

Wij nodigen u van harte uit om aanwezig te zijn bij de opening van de reizende fototentoonstelling Achtergelaten Erfgoed/Heritage left behind op woensdag 28 september in Fort Altena.

AchtergelatenErfgoedDe tentoonstelling haakt in op een actueel thema: wat betekent het als je moet vluchten uit je land en daarbij je erfgoed moet achterlaten? Erfgoed Brabant stelde rondom dit thema een reizende fototentoonstelling samen met de archeologen Khaled Hiatlih en Rasha Hakki, die Syrië door de oorlog moesten ontvluchten. Het fotomateriaal dat zij, in samenwerking met het Syrische Directorate-General of Antiquities and Museums (DGAM) hebben verzameld, laat zien hoe Syriërs omgaan met de beschadiging van hun erfgoed door gevechtshandelingen, moedwillige vernietiging en plundering.

In Fort Altena wordt een selectie uit dit materiaal getoond. De Syrische foto’s worden tentoongesteld samen met historische foto’s van de verwoestingen in de dorpen in het Land van Heusden en Altena, dat tijdens de opmars van de geallieerde troepen in november 1944 midden in de frontlinie lag. De foto’s uit het Land van Heusden en Altena zijn geselecteerd door Erfgoed Altena. De Syrische foto’s laten zien wat de gevolgen van de Syrische burgeroorlog zijn voor het cultureel erfgoed, dat te lijden heeft (gehad) door gevechtshandelingen, moedwillige vernietiging en plundering.

U bent om 19.30 uur welkom. Na het openingsprogramma met Paula Jorritsma (wethouder gemeente Woudrichem), Khaled Hiatlih, Hannie Visser-Kieboom (Erfgoed Altena) en Anne-Wil Maris (Erfgoed Brabant), kunt u onder het genot van een drankje de tentoonstelling bezichtigen. Het programma eindigt om 21.30 uur.

Onder vermelding van “Opening locatie Fort Altena” kunt u zich aanmelden voor de opening via [email protected]

De tentoonstelling is later dit jaar ook te bezichtigen in Stadsarchief Oss. U ontvangt op een later moment een uitnodiging voor de opening op deze locatie.

Meer informatie over de tentoonstelling, waaronder een activiteit rondom de tentoonstelling in Fort Altena op 29 oktober, vindt u op www.erfgoedbrabant.nl/achtergelatenerfgoed

Wij hopen u op 28 september te verwelkomen in Fort Altena.

Met vriendelijke groet,

 

Erfgoed Brabant                              Erfgoed Altena
Patrick Timmermans                      Hannie Visser-Kieboom