Schatten uit ons museum – 45 – Familiefoto’s

Kent U ze nog, die grote foto’s van opa of oma die vroeger bij opa en oma in de kamer hingen? Prachtige voorbeelden van een tijd toen de fotografie nog niet zo’n deel uitmaakte van het dagelijks leven als momenteel. Nu maken we foto’s van allerlei voorwerpen om thuis te zien of we ze echt wel willen hebben en we maken selfies bij het leven. Waar ze blijven? In ieder geval niet in het groot aan de muur. De afgedrukte foto’s bij dit stukje hebben wel vele jaren aan de muur gehangen bij de familie Houtepen. Antonius Houtepen werd in 1867 in Gilze geboren en ttrouwde in 1890 te Goirle met de aldaar in 1868 geboren Antonia Huijbregts. Tussen 1891 en 1911 kregen zij 16 kinderen van wie er 6 jong overleden zijn.

Antonius was linnenwever en werkte in zijn werkzame jaren in de Goirlese texielindustrie.

45_familiefoto_ b 45_familiefoto_a

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op een dag zijn hij en zijn vrouw door een fotograaf plechtig op de foto gezet, een aandenken voor heel het leven en misschien wel bedoeld voor na hun overlijden. Of deze fotograaf Rens, Copal, de Bont, van Dun of van Boxtel heette is niet zo snel meer te achterhalen, maar het type foto was rond 1900 erg populair bij fotograaf en klant. Opvallend bij vele foto’suit die tijd is de serieuze blik waarmee de geportretteerden de toeschouwer aanijken. Vele van deze foto’s vinden we in de boeken die Jef van Gils in de laatste 20 jaar gepubliceerd heeft, met name in het boek “Goirle 1870-1970” en in het boek “Een monument voor de fotograaf”.

——————– Oproep ——————-

Reeds diverse van deze portretten hebben we in ons bezit en worden zodoende bewaard zodat ze niet verloren gaan. Teveel van deze foto’s zijn in de afgelopen 50 jaar al in het vierkante archief gegaan (de oud papier doos!). Ons advies is nog steeds: Weet U ook niet meer wat U ermee aan moet, denk dan aan een goede bewaarplaats bij Uw eigen heemkundekring. Ook oude trouwfoto’s  of gezinsfoto’s zijn zeer welkom bij ons fotoarchief. Zet U er wel bij wie er op staan??

Bij voorbaat dank namens de heemkundekring: Gerrit van Heeswijk.

Maandelijkse kijk in de verzameling van ons heemkundig museum.