Schatten uit ons museum – 48 – Dokter!!

Iedereen gaat in zijn leven meer dan een keer naar de dokter, of het nou een huisarts of specialist is. Wat dat betreft zit ons gezondheidsstelsel niet slecht in elkaar. Slechts de kosten kunnen voor sommigen soms zwaar wegen als ze aan hun verzekeringspremie denken. Vroeger is dat toch anders geweest. Sommigen denken met weemoed terug aan de tijd dat je bij het ziekenfonds of particulier verzekerd was.

48_foto_Dokter!!Voor bijna iedereen was er in het begin van de twintigste eeuw de gemeentearts, een arts aangesteld door het gemeentebestuur. Bekende artsen uit die tijd zijn de doktoren van den Heuvel, Govaerts, Costerman-Boodt en Daniëls. Van twee van deze artsen zijn enkele spullen bewaard gebleven in ons museum, t.w. van Costerman-Boodt en van Daniëls. Het zijn slechts kleine dingen zoals medicijnflesjes en een naambordje, maar toch, ze zijn er nog.

Vooral van Dr. Costerman-Boodt zijn wel enkele anekdotes bewaard gebleven, welke in een van de volgende uitgaven van ons blad “Rond de Schutsboom” te lezen zullen zijn. U weet natuurlijk dat ieder lid van de heemkundekring driemaal per jaar dit blad toegestuurd krijgt.

Van Costerman-Boodt is ook bekend dat hij uiteindelijk een straatnaam naar zich vernoemd heeft gekregen en wel in de wijk Grobbendonck. Maar wist U ook dat deze straat eerst gepland was op de plek waar nu de Albert Schweitzerstraat is en daarvoor op de plaats waar nu de Schets van Grobbendoncklaan is (het gedeelte tussen de Ralph Bunchestraat en basisschool de Regenboog, maar dat hij daarvoor gepland was op de plaats van de huidige Voorheistraat? Op zich was het in die tijd al een probleem om een straat naar hem te vernoemen want hij was niet katholiek, woonde ongetrouwd samen met zijn huishoudster en heeft ook nog een een poging tot zelfdoding gedaan: verdient zo iemand wel een straat. Uiteindelijk hebben toch de goede herinneringen aan deze man het gewonnen. Ook over deze straatnaamverschuivingen en uitbreidingsplannen van de gemeente kunt U in de volgende edities van ons blad lezen.

Mogelijk is U ook al opgevallen dat de grote schuur op het heemerf van een nieuw dak voorzien is. We kunnen nu rustig stellen dat we over de schoonste schuur van het dorp beschikken. Daar bent en blijft U welkom voor een bezoek op elke eerste en derde zondagmiddag van de maand tussen 2 en half 5.

Namens de kring bedankt en tot ziens:

Gerrit van Heeswijk