Schatten uit ons museum – 47 – Schoolplaten

U kent ze vast en zeker nog wel: de platen die vroeger in elke klas hingen en gebruikt werden bij de natuur- geschiedenis- en aardrijkskundelessen. Prachtige platen, alleen zagen we dat toen nog niet in; nu wel en nu hangen ze in diverse musea, kantoren en zelfs huiskamers. Op veilingen en Marktplaats wordt ervoor geboden (behalve als jij ze zelf toevallig aanbiedt).

Het waren platen die de lessen moesten verlevendigen, die de kinderen moesten laten zien wat ze buiten niet konden zien, of zoals het mooi gezegd werd: aanschouwingsmateriaal.

47 SchoolplaatMisschien herinnert U zich nog de plaat van de Noormannen die Dorestad veroverden of die prachtige plaat met het schip van Michiel de Ruijter; anders toch wel de plaat met wat er in sloot en plas te zien was onder water of wat in Afrika op de savannes rondliep. En voor hen die verder keken dan ons eigen dorp hoe de pieren van IJmuiden in zee staken of de vele hijskranen in de haven van Rotterdam?

Ook voor andere lessen werden platen gemaakt, bijvoorbeeld voor godsdienstlessen en voor gewoon vertellen met sprookjesplaten: dit alles is verdwenen en vervangen voor de zgn. digiborden, grote computerschermen waarop de leerkracht allerlei filmpjes kan laten zien, filmpjes die bewegen!!

Bewegen, hoor ik U denken? Jazeker, want al onze beelden die we te zien kregen waren stilstaande beelden: schoolplaten, filmpjes van stilstaande beelden, dia’s van allerlei inhoud……… maar altijd stilstaand beeld. Vele meesters of juffen konden daar meestal prachtig bij vertellen en zo leerden de kinderen van toen (de volwassenen van nu) toch ergens net zo veel als de kinderen van nu. Ook wij bewaren in onze verzamelingen vele van deze platen en filmpjes van onze Goirlese lagere scholen. Aanschouwingsmateriaal van toen waar nu hele zalen mee vol gehangen kunnen worden en misschien hangen we er wel een paar op als de grote schuur over enkele maanden heropend wordt nadat het dak volledig klaar en de binnenkant schoon gemaakt is. We houden U op de hoogte.

Denkt U er aan om lid te worden van onze club, of actief mee te gaan werken in museum, archief of tuin en erf, kom dan eens binnen op zaterdag- of donderdagochtend en steek Uw licht op. En anders tot ziens op een eerste of derde zondag van de maand in ons museum tussen 2 en half 5 voor een bezoekje.

Namens de heemkundekring:

Gerrit van Heeswijk