Lezing door Jan van Eijck: Archeologie in Alphen en omgeving

De Heemkundige Kring nodigt op 29 januari 2019 alle heemleden uit voor een lezing van Jan van Eijck over

HET VERHAAL VAN DE ARCHEOLOGIE IN ALPHEN EN OMGEVING

Het Oudheidkundig Streekmuseum in Alphen is recent helemaal op de schop gegaan en in september 2016 als een Phoenix uit de as herrezen met de vaste expositie Het verhaal van Alphen! In dat kader zette Jan van Eijck, oud-Alphenaar en nog betrokken als adviseur bij dit museum, op een rijtje wie in Alphen allemaal in de grond hebben zitten wroeten….
De eerste “wetenschappelijke” opgraving vond daar plaats in 1791-92, het eerste archeologisch grondplan kwam in 1845 en de eerste Merovingische opgraving in Noord-Brabant was in 1950. Het verhaal eindigt natuurlijk met pastoor Binck (1881-1971), oprichter van Brabants Heem en verwoed amateurarcheoloog. Maar behalve de officiële archeologen-van-naam heeft Jan van Eijck vooral uitgezocht wie er nu daadwerkelijk met de schoenen in de modder hebben gestaan en met de schop in de grond hebben gegraven.
Ook de opgravingen van de Regte Heide en het Urnenveld in Goirle komen uitgebreid aan de orde.
Op 1 september 2018 hebben we met de kleine excursie al kennis gemaakt met dit museum. Nu vertelt Jan van Eijck in een powerpointpresentatie van 2 x 3 kwartier over de achtergrond van al deze vondsten.

Het is zeer de moeite waard om dinsdag 29 januari 2019 om 20.00 uur naar De Wildacker aan het Van Hogendorpplein te komen.

Eind februari is er weer een excursie. Een uitgebreide uitnodiging volgt nog.

Commissie lezingen en excursies.