Nieuws

Verzameling nieuws categorieen voor de Heemkundige kring en hun museum

Koerier Nr 87, december 2020, Brabants Heem

Heemkundekring Goirle,

Hierbij de link naar de pdf-versie van De Koerier Nr 87, december 2020, het kwartaalblad van de stichting Brabants Heem.

De volgende editie van De Koerier verschijnt in maart 2021, de sluitingstermijn voor inzending van kopij is maandag 22 februari 2021. Bijdragen voor die uitgave zijn welkom!

Met vriendelijke groet,

Tjeu van Ras

(eind)redacteur De Koerier

Nieuwsbrief nr 14, Reuzengilde Goirle en Riel

ReuzenNieuwsbrief 14

Klik op bovenstaande link om de laatste nieuwsbrief van het Reuzengilde Goirle en Riel te openen.

 

Nieuwsbrief nr 9, Stichting Erfgoed Goirle, augustus 2020

Heemberichten nr. 9, augustus 2020

Eerdere nieuwsbrieven:

Heemberichten nr. 8, april 2020

Heemberichten nr. 7, december 2019

Heemberichten nr. 6, augustus 2019

Heemberichten nr 5, april 2019

 Heemberichten nr 4, december 2018

Nieuwsbrief nr. 3,  augustus 2018

 Heemberichten nr 2, april 2018

 Heemberichten nr 1, december 2017

Heemerf de Schutsboom per 15 oktober weer gesloten!

Per 14 oktober zijn de anti-coronamaatregelen weer aangescherpt (zie maatregelen gedeeltelijke lockdown)

Vrijwilligers

Het bestuur heeft naar aanleiding van de nieuwe richtlijnen besloten ‘t Heem alleen nog open te stellen voor het verrichten van noodzakelijke activiteiten door vrijwilligers. Het gaat dan om:
– onderhoudswerkzaamheden aan tuin, heemerf en gebouwen,
– werkzaamheden op het archief en in het museum en
– schoonmaakwerkzaamheden.

De vrijwilligers moeten er rekening mee houden dat een groep binnen en buiten maximaal uit 4 personen (van verschillende huishoudens) bestaat en dat het dragen van een mondkapje verplicht is (geldt voor publieke binnenruimtes en in het OV).

Het sociale moment van samen koffiedrinken in de grote schuur kan helaas geen doorgang meer vinden; voorlopig voor de duur van 4 weken.

Museum bezoek

Wat betreft museumbezoek zijn we gehouden aan de richtlijn voor culturele instellingen:

Musea en monumenten met een publieksfunctie mogen op basis van reservering en checkgesprek bezoekers ontvangen. Het maximumaantal bezoekers is afhankelijk van de oppervlakte per gebouw.

Voor een bezoek aan het museum moeten mensen zich aanmelden maar een groep groter dan 5 personen kan niet volgens de 1,5 m norm rondgeleid worden daarvoor is de ruimte in het museum en ’t Smiske te beperkt.
Museumbezoek/rondleiding is dus alleen mogelijk op afspraak voor een kleine groep.

Op een aantal plekken hebben we dispensers met desinfectiemiddel geplaatst; maak daar gerust gebruik van.

We willen nogmaals benadrukken:

!! Hebt u klachten, blijf dan thuis !!

Video “Lessen uit het Pestkerkhof”

Ik heb voor de LOG nog een tweede filmpje gemaakt: Lessen uit het Pestkerkhof. Het staat nu op internet
Via deze link kunt u het bekijken

Werkt de link niet type in de zoekfunctie Google in:  Lessen uit het pestkerkhof jan van eijck en hij komt voorbij!

Sommige vrienden hadden wat moeite met het vinden van het filmpje, maar dit moet volgens mij lukken.’

Prettige Pasen!

Jan van Eijck

Nieuwsbrief Brabants Heem 25 maart 2020

Mededelingen Brabants Heem in verband met maatregelen ter bestrijding van het corona-virus, 25 maart 2020

Nieuwsbrief Brabants Heem

De Koerier nr 83, december 2019

Heemkundekring Goirle,

Hierbij de link naar de pdf-versie van De Koerier 83, december 2019,  het kwartaalblad van de stichting Brabants Heem.

De volgende uitgave van De Koerier verschijnt in maart 2020. Kopij voor deze editie kunt u insturen tot maandag 24 februari 2020.

U kunt zich aanmelden voor de maandelijkse nieuwsbrief van Brabants Heem door uw e-mailadres door te geven aan: [email protected]

Met vriendelijke groet,

Tjeu van Ras,
(eind)redacteur De Koerier
[email protected]

 

 

 

Onthulling beeld Ballenfrutter, zo 26 mei

Op zondag 26 mei om 13.00 uur wordt het beeld van de Ballenfrutter onthuld. Het beeld is gemaakt door Jeanne van de Midde en is tot stand gekomen door samenwerking tussen gemeentebestuur, de Stichting Karnaval Ballenfruttersgat en de commissie kunst en cultuur. Het beeld wordt geplaatst bij de hoofdingang van het cultureel centrum Jan van Besouw.

Voor de volledige tekst van de aankondiging klik hier.

Website Brabants Heem vernieuwd

De website van Brabants heem www.brabantsheem.nl is in een nieuw jasje gestoken en geeft veel informatie over de activiteiten van andere verenigingen. Er is een nieuwspagina, een agenda, uitgebreid overzicht van aanbieders van lezingen en een pagina waarin verenigingen hun ervaringen kunnen delen mbt allerlei aspecten zoals communiceren, besturen, cursussen volgen en geven , digitaliseren, jongeren bereiken, collecties beheren en tentoonstellen e.d.

Publieksdag “Taal ende Teken” op 16 juni in RAT

Persbericht
juni 2018
Regionaal Archief Tilburg

 

 

Publieksdag Taal ende Teken
Alles over taal en schrift in Regionaal Archief Tilburg

Hoe onderhielden minnaars vroeger contact met elkaar? Waarom was ‘schelm’ in de zeventiende eeuw een zware belediging? Hoe schrijf je met een kroontjespen of ganzenveer? En gebarentaal, hoe doe je dat? Deze en andere zaken over taal, schrift en alles wat daarbij hoort, passeren de revue tijdens de publieksdag ‘Taal ende Teken’ op zaterdag 16 juni in Regionaal Archief Tilburg.

Op het programma staan rondleidingen in het depot langs middeleeuwse schrijfsels, workshops initiaalletter tekenen, demonstraties van een gebarentolk en een proeverij van lettersoep en letterpudding. Wil je oude teksten leren ontcijferen of ervaren hoe kinderen vroeger leerden schrijven? Ook dat kan.

Hoe kon je je weggelopen vrouw smeken om naar huis terug te keren? Hoe kon je lekker anoniem smachten naar elkaar? Vanaf halverwege de negentiende eeuw plaatsen kranten liefdesoproepen en contactadvertenties. Ze bieden een uniek inkijkje in het liefdesleven van onze voorouders. Journalist Mark Traa toont in de lezing ‘Liefde van toen’ de leukste exemplaren en vertelt over hofmakerij in tijden zonder telefoon en internet.

Scheldwoorden als ‘deugniet ’of ‘schavuit’ klinken ons misschien lachwekkend in de oren, maar in de zeventiende eeuw was ’schelm’ het ergste wat je tegen iemand kon zeggen.  Mr. Erik-Jan Broers (Tilburg University), gepromoveerd op oude scheldwoorden, vertelt over schelden in vroeger tijden. Ter leering ende vermaeck.

“Communiceren is een kunst, vertalen is een vak”. Taal bestaat uit meer dan woorden alleen. Hoe is dat bij gebarentaal? Ilse Hooftman, een horende tolk, geeft een korte introductie Nederlandse gebarentaal.

Vind je middeleeuwse miniaturen en initialen ook zo mooi? Diny van IJcken, meesterknecht verluchten bij het Nederlands Verluchters- en Calligrafengilde, leert je hoe je middeleeuwse initialen kunt schilderen en tekenen.

Uit de collectie van Stadsmuseum Tilburg zijn een aantal schriftjes en boeken te zien die te maken hebben met leren lezen en schrijven. Ze geven een mooi tijdsbeeld van lesmethoden uit vroeger tijden, herkenbaar voor mensen die in de vorige eeuw in de schoolbanken zaten. Boekhistoricus Stef Uijens neemt je mee op een rondleiding door het ondergrondse depot waar hij voorbeelden laat zien van de ontwikkeling van het schrift vanaf de middeleeuwen.

Archieven bezitten veel geschreven documenten met fraaie maar ook moeilijk leesbare handschriften. Die worden allemaal bewaard, maar wat heb je eraan als je ze niet kunt lezen? Daar is een handige website voor gebouwd: www.watstaatdaer.nl Archivaris Luud de Brouwer neemt je mee door de site. Tijdens zijn lezing oefen je met letters identificeren en woorden herkennen. Leuk ende leerzaam!

Het programma loopt van 11.00 tot 17.00 uur en is kosteloos te bezoeken. Om precies te weten hoe laat alle onderdelen starten, kijk je op www.regionaalarchieftilburg.nl.

Regionaal Archief Tilburg – Kazernehof 75 – Tilburg
Zaterdag 16 juni van 11.00 tot 17.00 uur
Vrij entree
Kijk voor het hele programma op www.regionaalarchieftilburg.nl
#taalendeteken

Noot voor de redactie:

Neem voor meer informatie contact op met Astrid de Beer, projectleider van Regionaal Archief Tilburg. 013-5494566 of [email protected]

Illustraties:
Fokke en Sukke vervallen soms in dialect, door Reid, Geleijnse & Van Tol.
Voorbeelden van liefdesberichtjes in kranten, uit Instagram van Liefde van Toen.