Nieuws

Verzameling nieuws categorieen voor de Heemkundige kring en hun museum

Geschiedenis van de reuzentraditie in de Nederlanden

“Geschiedenis van de reuzentraditie in de Nederlanden”

Presentatie over reuzentraditie en reuzencultuur

Woensdag 23 oktober 2019

Aanvang 19.30 uur in CC Jan van

Besouw, zaal 1.010

 

Onder auspiciën van Reuzengilde Goirle en Riel verzorgt Marcel Dumon een powerpointpresentatie over het ontstaan en de betekenis van de reuzentraditie en de verspreiding van de reuzentraditie en reuzencultuur over de wereld. In de presentatie gaat hij ook in op de invloed van de katholieke kerk op de reuzentraditie. De presentatie wordt opgeluisterd met veel foto’s.

Marcel Dumon is afgevaardigde voor de provincie Limburg van Reuzen in Vlaanderen, de koepelvereniging van Vlaamse reuzenorganisaties. Hij is ook zeer actief in het Reuzengilde Bolderberg in Heusen-Zolder.

Reuzen en reuzinnen behoren tot het immaterieel (cultureel) erfgoed en bestaan al eeuwen. De reuzencultuur komt voort uit een eeuwenoude traditie. In de Bijbel wordt verhaald over de reus Goliath. In de Griekse mythologie komen reuzen voor zoals de Cyclopen en Atlas die de wereld draagt. In de Middeleeuwen werden in processies reuzen in de vorm van grote poppen meegevoerd. Ze stelden Bijbelse figuren of heiligen voor. Zo kon het ongeletterde publiek van hun bestaan kennisnemen. Ook werden in die tijd reuzen op stadswallen geplaatst ter bescherming van de stad en om aanvallers af te schrikken. Tijdens de Franse revolutie werden veel reuzen vernietigd. Later keerden ze terug in dorpen en steden, maar met een andere rol en betekenis en verbeelden reuzen en reuzinnen vaak figuren uit de buurt of streek.

 

De toegang tot deze interessante presentatie is GRATIS. Wel is het gewenst u voor de presentatie aan te melden via [email protected] Aanmelden kan tot en met 15 oktober a.s.

Stichting Culturele Manifestaties Goirle/Reuzengilde Goirle en Riel

 

Nationale Archeologiedagen 2019

Nationale Archeologiedagen
11-13 oktober 2019

Voor de liefhebber van archeologie en iedereen die eens kennis wil maken met archeologie zijn er in de regio activiteiten tijdens de Nationale Archeologiedagen van 11-13 oktober 2019.

Activiteiten georganiseerd door de gemeente Tilburg

Vrijdag 11 oktober, 19.00 – 21.30 uur
Lezingenavond
Archeologie en het Tilburgs Landschap
Natuurmuseum Brabant, Spoorlaan 434, Tilburg

Zaterdag 12 oktober, 11.00 – 17.00 uur
Buitendag
Met verschillende archeologische wandelingen en kinderactiviteiten in het Landschapspark Pauwels en de Loonse- en Drunense duinen
Vertrek vanuit Landgoed Bosch en Duin, Schoorstraat 50, Udenhout (Tilburg)

Activiteit georganiseerd door de gezamenlijke heemkundekringen van Midden-Brabant en de AWN-afdeling Midden-Brabant

Zondag 13 oktober, 13.00 – 17.00 uur
ArcheoLoon 2019

Het evenement ArcheoLoon 2019 is vooral bedoeld voor jong en oud die kennis willen maken met archeologie.

Zie de bijlage voor een overzicht van de activiteiten.

De Koerier nr 82, sept 2019

Heemkundekring Goirle,

Hierbij de link naar de pdf-versie van De Koerier Nr 82, september 2019, het kwartaalblad van de stichting Brabants Heem.

De volgende uitgave van De Koerier verschijnt in december 2019. Kopij voor deze editie kunt u insturen tot maandag 4 november.

Met vriendelijke groet,

Tjeu van Ras,
(eind)redacteur De Koerier
[email protected]

 

 

 

Concert “75 jaar leven in Vrijheid”

Zondag 3 november  om 15.00 uur, geeft de Tilburgse Opera  in de concertzaal van Theater s Tilburg een concert  met als thema  “75 jaar vrijheid” waarin “Mass for peace, The armed Man” van  Karl Jenkins  wordt uitgevoerd door tachtig koorzangers die worden begeleid door het Zuid Nederlands Begeleidingsorkest bestaande uit veertig professionele musici.
Dit muziekstuk is een aanklacht tegen de oorlog en een pleidooi voor de vrede .

Voor de pauze wordt  door het orkest de Brabant Symfonie van Sjef van Rooij gespeeld.
Deze symfonie drukt de identiteit van Noord Brabant uit.

Door middel van dit concert wil de Tilburgse Opera 75 jaar VRIJHEID herdenken voor degenen die de bevrijding fysiek hebben meegemaakt en voor degenen die in VRIJHEID opgroeien.

Koor en orkest staan  onder   leiding van dirigent Lex Wiersma.

Kaarten á 10 euro zijn verkrijgbaar bij Lucy Roodbol, email: [email protected] of tel. 013 – 5346700

Nieuwsbrief nr 6, Heemkundige Kring Goirle, augustus 2019

Heemberichten nr. 6, augustus 2019

Eerdere nieuwsbrieven:

Heemberichten nr 5, april 2019

 Heemberichten nr 4, december 2018

Nieuwsbrief nr. 3,  augustus 2018

 Heemberichten nr 2, april 2018

 Heemberichten nr 1, december 2017

Nieuwsbrief nr 11, Reuzengilde Goirle en Riel

  ReuzenNieuwsbrief 11

Klik op bovenstaande link om de laatste nieuwsbrief van het Reuzengilde Goirle en Riel te openen.

 

Onthulling beeld Ballenfrutter, zo 26 mei

Op zondag 26 mei om 13.00 uur wordt het beeld van de Ballenfrutter onthuld. Het beeld is gemaakt door Jeanne van de Midde en is tot stand gekomen door samenwerking tussen gemeentebestuur, de Stichting Karnaval Ballenfruttersgat en de commissie kunst en cultuur. Het beeld wordt geplaatst bij de hoofdingang van het cultureel centrum Jan van Besouw.

Voor de volledige tekst van de aankondiging klik hier.

Website Brabants Heem vernieuwd

De website van Brabants heem www.brabantsheem.nl is in een nieuw jasje gestoken en geeft veel informatie over de activiteiten van andere verenigingen. Er is een nieuwspagina, een agenda, uitgebreid overzicht van aanbieders van lezingen en een pagina waarin verenigingen hun ervaringen kunnen delen mbt allerlei aspecten zoals communiceren, besturen, cursussen volgen en geven , digitaliseren, jongeren bereiken, collecties beheren en tentoonstellen e.d.

Publieksdag “Taal ende Teken” op 16 juni in RAT

Persbericht
juni 2018
Regionaal Archief Tilburg

 

 

Publieksdag Taal ende Teken
Alles over taal en schrift in Regionaal Archief Tilburg

Hoe onderhielden minnaars vroeger contact met elkaar? Waarom was ‘schelm’ in de zeventiende eeuw een zware belediging? Hoe schrijf je met een kroontjespen of ganzenveer? En gebarentaal, hoe doe je dat? Deze en andere zaken over taal, schrift en alles wat daarbij hoort, passeren de revue tijdens de publieksdag ‘Taal ende Teken’ op zaterdag 16 juni in Regionaal Archief Tilburg.

Op het programma staan rondleidingen in het depot langs middeleeuwse schrijfsels, workshops initiaalletter tekenen, demonstraties van een gebarentolk en een proeverij van lettersoep en letterpudding. Wil je oude teksten leren ontcijferen of ervaren hoe kinderen vroeger leerden schrijven? Ook dat kan.

Hoe kon je je weggelopen vrouw smeken om naar huis terug te keren? Hoe kon je lekker anoniem smachten naar elkaar? Vanaf halverwege de negentiende eeuw plaatsen kranten liefdesoproepen en contactadvertenties. Ze bieden een uniek inkijkje in het liefdesleven van onze voorouders. Journalist Mark Traa toont in de lezing ‘Liefde van toen’ de leukste exemplaren en vertelt over hofmakerij in tijden zonder telefoon en internet.

Scheldwoorden als ‘deugniet ’of ‘schavuit’ klinken ons misschien lachwekkend in de oren, maar in de zeventiende eeuw was ’schelm’ het ergste wat je tegen iemand kon zeggen.  Mr. Erik-Jan Broers (Tilburg University), gepromoveerd op oude scheldwoorden, vertelt over schelden in vroeger tijden. Ter leering ende vermaeck.

“Communiceren is een kunst, vertalen is een vak”. Taal bestaat uit meer dan woorden alleen. Hoe is dat bij gebarentaal? Ilse Hooftman, een horende tolk, geeft een korte introductie Nederlandse gebarentaal.

Vind je middeleeuwse miniaturen en initialen ook zo mooi? Diny van IJcken, meesterknecht verluchten bij het Nederlands Verluchters- en Calligrafengilde, leert je hoe je middeleeuwse initialen kunt schilderen en tekenen.

Uit de collectie van Stadsmuseum Tilburg zijn een aantal schriftjes en boeken te zien die te maken hebben met leren lezen en schrijven. Ze geven een mooi tijdsbeeld van lesmethoden uit vroeger tijden, herkenbaar voor mensen die in de vorige eeuw in de schoolbanken zaten. Boekhistoricus Stef Uijens neemt je mee op een rondleiding door het ondergrondse depot waar hij voorbeelden laat zien van de ontwikkeling van het schrift vanaf de middeleeuwen.

Archieven bezitten veel geschreven documenten met fraaie maar ook moeilijk leesbare handschriften. Die worden allemaal bewaard, maar wat heb je eraan als je ze niet kunt lezen? Daar is een handige website voor gebouwd: www.watstaatdaer.nl Archivaris Luud de Brouwer neemt je mee door de site. Tijdens zijn lezing oefen je met letters identificeren en woorden herkennen. Leuk ende leerzaam!

Het programma loopt van 11.00 tot 17.00 uur en is kosteloos te bezoeken. Om precies te weten hoe laat alle onderdelen starten, kijk je op www.regionaalarchieftilburg.nl.

Regionaal Archief Tilburg – Kazernehof 75 – Tilburg
Zaterdag 16 juni van 11.00 tot 17.00 uur
Vrij entree
Kijk voor het hele programma op www.regionaalarchieftilburg.nl
#taalendeteken

Noot voor de redactie:

Neem voor meer informatie contact op met Astrid de Beer, projectleider van Regionaal Archief Tilburg. 013-5494566 of [email protected]

Illustraties:
Fokke en Sukke vervallen soms in dialect, door Reid, Geleijnse & Van Tol.
Voorbeelden van liefdesberichtjes in kranten, uit Instagram van Liefde van Toen.

Nieuwsbrief nr 2, Heemkundige Kring Goirle maart 2018

 Nieuwsbrief nr 2, april 2018