Nieuws

Verzameling nieuws categorieen voor de Heemkundige kring en hun museum

Lezing Verenigingsleven Goirle, 26-11-2024

Goirle, 1 november 2024

Beste Heemvrienden,

De Heemkundige Kring van Stichting Erfgoed Goirle nodigt u allen uit voor het bijwonen van een lezing door de voorzitter van onze Heemkring, de heer Jan van Eijck, met als titel:
De groei van het Verenigingsleven in Goirle 1850-2000.
Van 6 verenigingen vóór 1900 naar 200 in 2000.

Onderwerp van de lezing is de sterke groei van het verenigingsleven in Goirle in de laatste 150 jaar. “Onmogelijk om die allemaal te traceren”, zei Hub Hermans ooit. Jan van Eijck doet toch een poging. Niet dat ze alle 200 aan de orde komen, dat is inderdaad geen doen. Maar het feit dat er in 1921 bij de opening van een nieuw raadhuis (De Vijf Bogen) al 24 verenigingen achter B&W aan liepen, en dat er in Goirle in 1954 een culturele club “Ons Eyghen Landt” was die toen al 500 leden had, zegt al een hoop. Goirle was en is erg verenigingslustig….. En zorgt een verenigingslustige gemeente dan ook voor een breed en stevig sociaal netwerk? Wij gaan het er allemaal over hebben!

Deze lezing vindt plaats  op dinsdag 26 november  2024 om 20.00 uur in De Wildacker, Van Hogendorpplein 73, 5051 ST Goirle.

De heer Jan van Eijck is ongetwijfeld geen onbekende voor de meeste heemvrienden en behoeft daarom in dit kader geen verdere bekendmaking. Hij staat bekend als een zeer getalenteerd spreker en daarom zal het zeer de moeite waard zijn om deze lezing bij te wonen.

Werkgroep Lezingen en Excursies
Clemens Crombach

Nieuwsbrief Brabants Heem oktober 2024

Klik op bijgaande link om de nieuwsbrief te openen:

Nieuwsbrief Brabants Heem 01/10/2024

Nieuwsbrief Brabants Heem juli 2024

Koerier Nr 102, sept 2024, Brabants Heem

Heemkundekring Goirle,

Hierbij de link naar de pdf-versie van De Koerier 102 sept 2024, het kwartaalblad van stichting Brabants heem.

De volgende editie van De Koerier verschijnt in december 2024, de sluitingstermijn voor inzending van kopij is maandag 25 novemebr2024. Bijdragen voor die uitgave zijn welkom!

Met vriendelijke groet,

Tjeu van Ras

(eind)redacteur De Koerier

Opening tentoonstelling Schoone Plekskes in Goirle en Riel, 7 september 2024

Gullie ammaol, schoone plekskes, zèt van men!

U kent die beroemde regel uit het Goirles Volkslied, geschreven door Wim van Boxtel. Inderdaad, Goirle (en Riel eveneens) heeft mooie plekjes. En die beschouwen we als ‘van ons’.

Schoone plekskes, schilderachtige plekken. Vele daarvan zijn ‘vastgelegd’, dat wil zeggen getekend of geschilderd, bijvoorbeeld door Willy van Rooij, of frater Paschalius. En zo zijn er nog vele anderen die in de loop der tijd allerlei  fraais  op doek of papier hebben vereeuwigd. Gelukkig maar, want helaas zijn sommige van die plekjes intussen verdwenen. Wat ons daarvan rest zijn herinneringen, en wellicht ook nog de beelden van die plekjes. Tekeningen, schilderijen, kortom kunstzinnige  weergaven van de schoonheid van weleer.

De Stichting Erfgoed Goirle ‘De Vyer Heertganghen’, kortweg: het heem, wil komend najaar een tentoonstelling houden waar uw medewerking voor wordt gevraagd. Heeft u bijvoorbeeld een mooi schilderij waarop een schoon plekske in Goirle of Riel is weergegeven, meld het alstublieft aan ons. Met uw medewerking kunnen we dan een tentoonstelling inrichten van al dat moois in onze dorpen.

De gegevens in het kort

De tentoonstelling vindt plaats in de ruimten van het heemerf (schuur en potstal) van zaterdag 7 september tot en met zondag 13 oktober 2024.

We gaan uit van ongeveer 100 werken waarop mooie plekjes in Goirle en Riel te zien zijn, liefst van plekjes die inmiddels niet meer bestaan.

De werken die u aan ons uitleent, worden door ons verzekerd bij Donatus.

We zullen de werken die u uitleent vanaf medio augustus (na afspraak) bij u thuis ophalen.

Huidige stand van zaken

We zitten inmiddels op ons streven van 100 stukken die we willen tentoonstellen.

We hebben werken van onder anderen: Fr. Paschalius Vervest, Fr. Vincenzo de Kok, Willy van Rooij, Jan Brekelmans, John Wolfs (Riel),  Koen Hartman, Jo van den Hout, J. Uyens, John Braam, J. Lisdonk, Ton van den Wildenberg.

 

We hebben op dit moment voldoende aanbiedingen om de tentoonstelling te vullen maar hebt u thuis iets voor deze expositie waarvan u denkt dat is toch wel heel bijzonder, laat dat ons dat dan even weten via de email:
secretariaat@heemkundekring-goirle.nl met als onderwerp ‘expositie september’.

Nieuwsbrief nr 21, Stichting Erfgoed Goirle, augustus 2024

Heemberichten nr 21, augustus 2024

Heemberichten nr 20, april 2024

Heemberichten nr 19, december 2023

Heemberichten nr 18, augustus 2023

Heemberichten nr 17, april 2023

Heemberichten nr 16, december 2022

Heemberichten nr 15, augustus 2022

Heemberichten nr 14, april 2022

Heemberichten nr 13, december 2021

Heemberichten nr 12, augustus 2021

Heemberichten nr 11, april 2021

Heemberichten nr 10, december 2020

Heemberichten nr 9, augustus 2020

Heemberichten nr 8, april 2020

Heemberichten nr 7, december 2019

Heemberichten nr 6, augustus 2019

Heemberichten nr 5, april 2019

 Heemberichten nr 4, december 2018

Heemberichten nr 3,  augustus 2018

 Heemberichten nr 2, april 2018

 Heemberichten nr 1, december 2017

Nieuwsbrief nr 21, Reuzengilde Goirle en Riel

Reuzennieuwsbrief nr. 21, juni 2024

Klik op bovenstaande link om de laatste nieuwsbrief van het Reuzengilde Goirle en Riel te openen.

 

Lezing door Jesse Lapien: “Van de Bocht naar Sterkhuis” (5 maart 2024)

Goirle, 19 februari 2024

Beste Heemleden,

De Heemkundige Kring nodigt u hierbij uit voor het bijwonen van de lezing:
“Van de Bocht naar Sterkhuis” door Jesse Lapien op dinsdag 5 maart 2024 in wijkcentrum de Wildacker, Van Hogendorpplein 73, 5051 ST Goirle.
Aanvang 20:00 uur.

Van de Bocht naar Sterkhuis.

Huis in de Bocht werd in 1910 gebouwd aan de Tïlburgseweg in opdracht van E. van Dooren-Hermans, fabrikant van de textielfabriek ‘Van Dooren-Dams’ te Korvel in Tilburg. Het werd gebouwd als landhuis. De naam De Bocht wordt genoemd in een landopmeting van de Oude Baan. Aan die Oude Baan lag een akker, die bij de landopmeting van 1791 werd aangeduid als ‘De Bocht aan de Baan’.

Op initiatief van dokter Aussems, directeur van GGD Tilburg, werd in september 1945 Huize de Bocht geopend. Hij zag dat veel jonge vrouwen ongehuwd zwanger waren van bevrijder of bezetter.

Kompaan

Dr. Keyzer was enorm gedreven om kinderen een kans te geven op een gelukkig en gezond leven. Uit die gedrevenheid is Kleuterheil en Medisch Kindertehuis Godelieve ontstaan.

Op 1 januari 2018 zijn de jeugdzorg en vrouwenhulpverlening organisatie Kompaan en De Bocht samengegaan in het Sterkhuis.

Sterk Huis is er voor kinderen en jongeren, vrouwen en mannen en gezinnen waarbij veiligheid, zelfstandigheid en ontwikkeling op het spel staan.

Werkgroep Lezingen en Excursies

Kees Wouters

 

Lezing boswachter Frans Kapteijns op 28 nov 2023

Beste Heemleden,

De Heemkundige Kring van Stichting Erfgoed Goirle nodigt u allen uit voor het bijwonen van een lezing door boswachter Frans Kapteijns  over  biodiversiteit en heidebeheer in het bijzonder.

Boswachter Frans is eigenlijk gepensioneerd maar blijft een gepassioneerd vrijwilliger en zeer betrokken bij het beheer van De Kampina. Frans is bij velen bekend als natuurgids of via Omroep Brabant.  Hij is een luis in de pels wat betreft het groenbeleid van onze regering en heeft veel volgers op Twitter. Hij is wandelcoach en neemt je mee de Brabantse natuur in via zijn eigen Podwalks. Het is dus zeker de moeite waard naar zijn lezing te komen.

Over de inhoud van de lezing laten we graag Frans zelf aan het woord.

Dinsdag 28 november 2023 om 20.00 uur

in het wijkcentrum De Wildacker, Van Hogendorpplein 73, 5051 ST Goirle. 

Werkgroep Lezingen en Excursies

Anne Heeren.

Lezing door A.J. Bijsterveld over Oud en Nieuw regionalisme in Europa

Op dinsdag 21 maart 2023  geeft Arnoud-Jan Bijsterveld een lezing met als titel:

“Oud en Nieuw regionalisme in Europa; het geval Noord-Brabant”.

De lezing vindt plaats in wijkcentrum De Wildacker, Van Hogendorpplein 73, 5051 ST  Goirle en begint om 20.00 uur.

Professor Arnoud-Jan Bijsterveld is sinds 1999 bijzonder hoogleraar Cultuur in Brabant aan Tilburg University, waar hij zich bezighoudt met onderwijs, onderzoek en het benutten van kennis op het gebied van de regionale geschiedenis, erfgoed, identiteit en volkscultuur van en in Brabant.
Zijn leerstoel maakt deel uit van de Erfgoed Brabant Academie, het deskundigheidsprogramma van de Stichting Erfgoed Brabant.

In deze lezing legt hij uit dat regionalisme eigenlijk nationalisme op lokaal niveau is. Die trots op de regio is al oud en kan op verschillende manieren tot uiting komen. Dat was vroeger zo, maar dat is ook nu nog zo. Aan de hand van het voorbeeld van Noord-Brabant zal professor Bijsterveld in zijn lezing de verschillende vormen van ‘oud’ en ‘nieuw’ regionalisme bespreken.

Voor leden van de heemkundekring is de toegang gratis. Niet-heemleden kunnen na afloop een vrijwillige bijdrage geven in de bij de uitgang opgestelde ‘collectebus’.

Wekgroep Lezingen & excursies

Video “Lessen uit het Pestkerkhof”

Ik heb voor de LOG nog een tweede filmpje gemaakt: Lessen uit het Pestkerkhof. Het staat nu op internet
Via deze link kunt u het bekijken

Werkt de link niet type in de zoekfunctie Google in:  Lessen uit het pestkerkhof jan van eijck en hij komt voorbij!

Sommige vrienden hadden wat moeite met het vinden van het filmpje, maar dit moet volgens mij lukken.’

Prettige Pasen!

Jan van Eijck