Nieuws

Verzameling nieuws categorieen voor de Heemkundige kring en hun museum

Nieuwsbrief nr 6, Heemkundige Kring Goirle, augustus 2019

Heemberichten nr. 6, augustus 2019

Eerdere nieuwsbrieven:

Heemberichten nr 5, april 2019

 Heemberichten nr 4, december 2018

Nieuwsbrief nr. 3,  augustus 2018

 Heemberichten nr 2, april 2018

 Heemberichten nr 1, december 2017

Nieuwsbrief nr 11, Reuzengilde Goirle en Riel

  ReuzenNieuwsbrief 11

Klik op bovenstaande link om de laatste nieuwsbrief van het Reuzengilde Goirle en Riel te openen.

 

De Koerier nr 81, juni 2019

Heemkundekring Goirle,

Hierbij de link naar de pdf-versie van de De Koerier nr 81 (juni 2019), het kwartaalblad van de stichting Brabants Heem.

De volgende uitgave van De Koerier verschijnt in september 2019. Kopij voor deze editie kunt u insturen tot maandag 2 september.

Met vriendelijke groet,

Tjeu van Ras,
(eind)redacteur De Koerier
[email protected]

 

 

 

Onthulling beeld Ballenfrutter, zo 26 mei

Op zondag 26 mei om 13.00 uur wordt het beeld van de Ballenfrutter onthuld. Het beeld is gemaakt door Jeanne van de Midde en is tot stand gekomen door samenwerking tussen gemeentebestuur, de Stichting Karnaval Ballenfruttersgat en de commissie kunst en cultuur. Het beeld wordt geplaatst bij de hoofdingang van het cultureel centrum Jan van Besouw.

Voor de volledige tekst van de aankondiging klik hier.

Website Brabants Heem vernieuwd

De website van Brabants heem www.brabantsheem.nl is in een nieuw jasje gestoken en geeft veel informatie over de activiteiten van andere verenigingen. Er is een nieuwspagina, een agenda, uitgebreid overzicht van aanbieders van lezingen en een pagina waarin verenigingen hun ervaringen kunnen delen mbt allerlei aspecten zoals communiceren, besturen, cursussen volgen en geven , digitaliseren, jongeren bereiken, collecties beheren en tentoonstellen e.d.

Publieksdag “Taal ende Teken” op 16 juni in RAT

Persbericht
juni 2018
Regionaal Archief Tilburg

 

 

Publieksdag Taal ende Teken
Alles over taal en schrift in Regionaal Archief Tilburg

Hoe onderhielden minnaars vroeger contact met elkaar? Waarom was ‘schelm’ in de zeventiende eeuw een zware belediging? Hoe schrijf je met een kroontjespen of ganzenveer? En gebarentaal, hoe doe je dat? Deze en andere zaken over taal, schrift en alles wat daarbij hoort, passeren de revue tijdens de publieksdag ‘Taal ende Teken’ op zaterdag 16 juni in Regionaal Archief Tilburg.

Op het programma staan rondleidingen in het depot langs middeleeuwse schrijfsels, workshops initiaalletter tekenen, demonstraties van een gebarentolk en een proeverij van lettersoep en letterpudding. Wil je oude teksten leren ontcijferen of ervaren hoe kinderen vroeger leerden schrijven? Ook dat kan.

Hoe kon je je weggelopen vrouw smeken om naar huis terug te keren? Hoe kon je lekker anoniem smachten naar elkaar? Vanaf halverwege de negentiende eeuw plaatsen kranten liefdesoproepen en contactadvertenties. Ze bieden een uniek inkijkje in het liefdesleven van onze voorouders. Journalist Mark Traa toont in de lezing ‘Liefde van toen’ de leukste exemplaren en vertelt over hofmakerij in tijden zonder telefoon en internet.

Scheldwoorden als ‘deugniet ’of ‘schavuit’ klinken ons misschien lachwekkend in de oren, maar in de zeventiende eeuw was ’schelm’ het ergste wat je tegen iemand kon zeggen.  Mr. Erik-Jan Broers (Tilburg University), gepromoveerd op oude scheldwoorden, vertelt over schelden in vroeger tijden. Ter leering ende vermaeck.

“Communiceren is een kunst, vertalen is een vak”. Taal bestaat uit meer dan woorden alleen. Hoe is dat bij gebarentaal? Ilse Hooftman, een horende tolk, geeft een korte introductie Nederlandse gebarentaal.

Vind je middeleeuwse miniaturen en initialen ook zo mooi? Diny van IJcken, meesterknecht verluchten bij het Nederlands Verluchters- en Calligrafengilde, leert je hoe je middeleeuwse initialen kunt schilderen en tekenen.

Uit de collectie van Stadsmuseum Tilburg zijn een aantal schriftjes en boeken te zien die te maken hebben met leren lezen en schrijven. Ze geven een mooi tijdsbeeld van lesmethoden uit vroeger tijden, herkenbaar voor mensen die in de vorige eeuw in de schoolbanken zaten. Boekhistoricus Stef Uijens neemt je mee op een rondleiding door het ondergrondse depot waar hij voorbeelden laat zien van de ontwikkeling van het schrift vanaf de middeleeuwen.

Archieven bezitten veel geschreven documenten met fraaie maar ook moeilijk leesbare handschriften. Die worden allemaal bewaard, maar wat heb je eraan als je ze niet kunt lezen? Daar is een handige website voor gebouwd: www.watstaatdaer.nl Archivaris Luud de Brouwer neemt je mee door de site. Tijdens zijn lezing oefen je met letters identificeren en woorden herkennen. Leuk ende leerzaam!

Het programma loopt van 11.00 tot 17.00 uur en is kosteloos te bezoeken. Om precies te weten hoe laat alle onderdelen starten, kijk je op www.regionaalarchieftilburg.nl.

Regionaal Archief Tilburg – Kazernehof 75 – Tilburg
Zaterdag 16 juni van 11.00 tot 17.00 uur
Vrij entree
Kijk voor het hele programma op www.regionaalarchieftilburg.nl
#taalendeteken

Noot voor de redactie:

Neem voor meer informatie contact op met Astrid de Beer, projectleider van Regionaal Archief Tilburg. 013-5494566 of [email protected]

Illustraties:
Fokke en Sukke vervallen soms in dialect, door Reid, Geleijnse & Van Tol.
Voorbeelden van liefdesberichtjes in kranten, uit Instagram van Liefde van Toen.

Nieuwsbrief nr 2, Heemkundige Kring Goirle maart 2018

 Nieuwsbrief nr 2, april 2018

Brabantse Heemdagen 2 en 3 augustus in Meierijstad

 “STROOMOPWAARTS ERFGOED MEIERIJSTAD”

De heemkundige kringen van  Sint-Oedenrode, Erp, Veghel, en Schijndel zijn dit jaar gastheer voor de 70ste editie van de Brabantse Heemdagen. Deze vinden dit jaar plaats op donderdag 2 augustus in Sint-Oedenrode en vrijdag 3 augustus in Erp, Veghel en Schijndel.

De deelnamekosten bedragen zoals gebruikelijk € 95,- per deelnemer. Dit is exclusief consumpties en eventuele fietshuur. Het huren van een fiets kost € 15,- en dient apart op het deelnameformulier te worden aangegeven. Om organisatorische redenen is het aantal deelnemers maximaal 100.

De inschrijfformulieren moeten, volledig ingevuld, uiterlijk 31 mei 2018 in het bezit zijn van het secretariaat Heemkundige Kring De Oude Vrijheid,

Kerkdijk-Noord 4   5491 AR Sint-Oedenrode

Ga voor verdere informatie en inschrijfformulieren naar de site van Brabants Heem. Klik op de afbeelding hieronder.

Brabantse Heemdagen 2 en 3 augustus in Meierijstad

 

 

Brabantse Koerier, nr 76

Beste heemleden,

In de bijlage treft u de digitale versie aan van de nieuwe uitgave van De Koerier, het kwartaalblad van Brabants Heem.

De Koerier nr 76 maart 2018

De 77e uitgave van De Koerier komt uit in juni. De kopijstop is maandag 4 juni.

Bijdragen voor deze uitgave zijn van harte welkom. Aarzel niet om verslag te doen van bijzondere activiteiten, van de uitgave van een boek of van leden die bijzonder prestaties hebben geleverd.

Uw bijdrage kunt u sturen naar: [email protected]

Nieuwsbrief nr 1, Heemkundige Kring Goirle januari 2018

Nieuwsbrief nr 1, januari 2018